Némi jégesőre is készülhetünk

Zivatarok mellett marad a masszív, izzadós 30 °C

Kedden az időnként erősen megnövekvő felhőzetből elszórtan várható zápor, erős széllökésekkel, esetleg jégesővel, felhőszakadással kísért zivatar.

2010.07.20 07:42idokep.hu

A gyenge légmozgás mellett a csúcshőmérséklet 30 °C körül alakul.

Szerdán a több órás napsütést gomolyfelhő-képződés zavarja meg és főként az északi-északkeleti megyékben számíthatunk záporokra, zivatarokra. Kissé fokozódik a meleg, a hőmérséklet mindenütt eléri vagy pár fokkal meghaladja majd a 30 °C-ot. A hét további napján fokozódik a hőség, visszatér a kánikula, délutánonként csak néhol lehet helyi zápor, zivatar.

A hét legvégén egy hidegfront hatására mérséklődhet a nagy meleg.

Balatoni előrejelzés

Kedden az időnként megnövekvő felhőzetből a nap második felében akár zápor, zivatar is kialakulhat.

Az északias szelet eleinte még élénk lökések kísérhetik, később már mindenütt mérséklődik vagy gyengül a légmozgás. Délutánra 30-31 fok köré melegedhet a levegő.

A Balaton vize Siófoknál 25°C-os, a Velencei-tó 27°C-os.

Orvosmeteorológia

Kedden az erősödő felmelegedés megterhelheti a betegek és idősek szervezetét. Fáradékonyabbak, tompábbak lehetünk, csökkenhet a koncentrálóképesség.

A fülledt idő az asztmatikus betegséggel élőkre lehet rossz hatással.

Közlekedésmeteorológia

Kedden a szórványosan előforduló zivatarokban az erős széllökések csökkenthetik a járművek menetstabilitását, az intenzívebb csapadék megnehezítheti a közlekedést a csúszós útszakaszok és a hirtelen csökkent látástávolság miatt.

A zivatarmentes területeken kedvezőek lesznek a közlekedési feltételek. Vezessünk óvatosan, körültekintően!

Pollenjelentés

Jelen pollenhelyzetképet még mindig elsősorban a csalánfélék és a pázsitfűfélék pollenszórása határozza meg. A múlt héthez képest az előbbiek levegőkoncentrációja kevésbé (nagyjából 30%-kal), a múlt héten tetőző pázsitfüveké azonban jelentősen, kb. 60%-kal csökent.

A következő héten várhatóan még nem, azonban két hét múlva már számítani lehet a parlagfű megjelenésére és ezzel az összpollenszám emelkedésére.

A csalánfélék magas pollenkoncentrációja Szolnok és Szeged kivételével mindenhol problémát jelentett az arra allergiások számára. A pázsitfüvekre érzékenyek szempontjából is hasonló volt a helyzet: Budapest, Békéscsaba, Debrecen, Eger, Győr, Kecskemét, Miskolc, Mosdós, Nyíregyháza és Szeged körzetében mértek átlagosan „magas” értékeket regisztráltak. A lórom jelentősen, 60%-al, a kender már kevésbé (40%) esett az előző héthez képest, míg az útifüvek levegőkoncentrációja országos átlagban tartja magát. A virágzásuk teljében lévő útifüvek pollenkoncentrációja több helyen is magas volt, hasonló mértékben még jövő héten is számíthatunk jelenlétükre.

A libatopfélék szintén a pollenszórás csökkenésével válaszoltak a kánikulára; a szelídgesztenye és a hársak 70%-os esést követően alacsony szinten voltak.

Detektálhatók még a fenyőfélék, ernyősvirágzatúak, libatopfélék és olajfafélék pollenjei is, de e taxonok sehol sem voltak a héten egészségügyi problémák okozói.

A kültéri allergén gombaelemek koncentrációja szintén csökkent.

Felhőkép

Széltérkép

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.