Zöldet zölddel, mégis isteni!

Előétel, főétel egyben: hideg padlizsán fokhagymával

A padlizsán kalóriaszegény, és igen változatos elkészítési módjai vannak - a hideg fokhagymás változatot is érdemes megkóstolni, sőt...

2012.03.05 06:29ma.hu

Fogyasztható előételnek, főételnek is a hideg fokhagymás padlizsán - íze különleges, mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána! Hogyan készül?

Hozzávalók:

- 6 db hosszúkás padlizsán
- 3 nagyobb fej vöröshagyma
- 6-8 db nagy méretű paradicsom a töltelékhez, továbbá még néhány felszeletelésre

- 6-10 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- petrezselyem
- 1 kávéskanál cukor
- 2,5 dl olívaolaj
- 2,5 dl zöldségleves
- só és bors

Hosszában felhasítjuk a padlizsánokat anélkül, hogy végigvágnánk őket, a két végét a közepe felé nyomva kissé szétnyitjuk. A belsejüket jól megsózzuk és 15 percig állni hagyjuk. Ezalatt nagyon finomra felszeleteljük a vöröshagymákat, majd egy evőkanál olívaolajban puhára sütjük.

Ezután egy tálba helyezzük a meghámozott és összetört paradicsomokkal, az összezúzott fokhagymával, a durván felaprított petrezselyemmel és fűszerekkel együtt, majd az egészet jól összekeverjük.

Öblítsük le és törölgessük meg a padlizsánokat, majd forró olajban süssük jól át őket, gondosan ügyelve arra, hogy formájuk megmaradjon. Egy tepsiben elhelyezve töltsük tele a réseiket a paradicsomos keverékkel, fedjük be mindegyiket néhány meghámozott paradicsomszelettel.

Öntsük rá a sütésből megmaradt és a maradék olajat, valamint a levest addig, hogy a lé a padlizsánok feléig érjen. A lébe keverjük bele a citromlevet, a cukrot és egy kis sót.

Közepesen forró sütőben sütjük kb. egy órán keresztül, majd hagyjuk kihűlni.

Hidegen fogyasztjuk, kiváló előételnek és főételnek is. Amennyiben túlságosan olajosnak találjuk, lecsökkenthetjük az olaj mennyiségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.