Burgonyakrokettel az igazi

Földi mennyország: kacsa kelbimbóval és vörös borral!

Ha egyszerű és gyors ételre vágyunk, ne a kelbimbós kacsamellre voksoljunk - ehhez a finomsághoz ugyanis kell idő, de az íze megéri!

2012.02.28 06:29ma.hu

A kelbimbós kacsamell komótosan elkészítve, vasárnapi ebédre kiváló ínyencség, az egész család kedvence lehet. Hogyan készül?

Hozzávalók 4 személyre:

- 600 gr kelbimbó
- ½ kávéskanál köménymag
- 2+2 gerezd fokhagyma
- 2 kicsontozott pecsenye kacsamell (600 gr)
- só, bors
- ½ kávéskanál őrölt gyömbér
- 3 evőkanál olaj
- 1 evőkanál csipkebogyólekvár
- 2,5 dl száraz, testes vörösbor
- 1 evőkanál ételkeményítő
- 30 gr vaj/margarin
- ½ piros húsú paprika

A kelbimbók külső, sérült levélkéit lehántjuk, a nagyobbakat a torzsájuknál kereszt alakban bevágjuk, hogy a kisebbekkel egyszerre puhuljanak meg. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, majd hozzáadjuk a teatojásba zárt köménymagot és 2 gerezd fokhagymát, puhára főzzük.

Közben a 4 fél mellen bekockázzuk-vagdossuk a bőrt, meghintjük sóval, borssal, őrölt gyömbérrel. Az olajat felforrósítjuk, bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a húsdarabokat, mérsékelt tűzön mindössze 15 percig sütjük, majd megfordítjuk és további 5 percig sütjük.

Áttesszük őket egy másik edénybe, alufóliával betakarva melegen tartjuk. A pecsenyealjat lezsírozzuk, hozzáadjuk a lekvárt és 2 dl bort, majd erős tűzön a felére beforraljuk és kisebb edénybe szűrjük. Ezután hozzáadjuk a maradék ½ dl borban elkevert ételkeményítőt, egy csipet sót, ízlés szerint frissen őrölt borsot és éppen csak felforraljuk.

A vajat/margarint felforrósítjuk, rózsaszínűre pirítjuk benne a maradék 2 gerezd fokhagymát, kidobjuk. A kelbimbót leszűrjük, a vajba/margarinba csúsztatjuk, átforrósítjuk. A fél melleket kissé rézsútosan felszeleteljük, legyezőszerűen tálra rendezzük, aláöntjük a forró mártást.

A kelbimbóval és friss vagy marinált paprikacsíkokkal vidámítva kínáljuk. Burgonyakrokett, burgonyapüré illik hozzá.

Italajánlat:
száraz, testes vörösbor (a mártáshoz használt)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.