Gazdag és finom egytálétel

Csinosra igazított zöldségekkel készül a téli rakottas

Zöldségfélékkel, hús nélkül, tojással készül a téli rakottas - a gazdag egytálétel ezért minden egészség-pártinak ajánlott, sőt a tojást toleráló vegetáriánusoknak is.

2011.12.27 06:29ma.hu

A téli rakottas bőséges zöldségalapanyagokkal készül, és kelkáposzta helyett fehér káposztával, kínai kellel, kelbimbóval vagy karfiollal, brokkolival is készíthető.

Hozzávalók 4 személyre:

- 500 gr kelkáposzta
- 2 szál dundi póré
- 500 gr burgonya
- 400 gr sárgarépa
- diónyi vaj/margarin
- só
- 2 tojás
- 4 dl tej
- 40 gr trappista sajt
- őrölt szerecsen dió

A zöldségféléket megtisztítjuk, a kelkáposztát ujjnyi vastag csíkokra, a pórét és a burgonyát karikákra, a sárgarépát 3-4 cm-es hasábokra vágjuk.

Egy közepes méretű, négyszögletes sütőedényt kikeverünk vajjal/margarinnal. 3 l enyhén sós vizet felforralunk és sorban előfőzzük benne a zöldségeket: a kelkáposztát 10 percig, a pórét, majd a burgonyát 5-5 percig, végül a sárgarépát 3 percig (a sorrendet nem ajánlatos felcserélni, mert a sárgarépa festékanyaga elszínezné a burgonyát vagy a pórét).

A zöldségeket szűrőkanállal kiemeljük a főzőléből, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk, majd soronként és fajtánként csinosan lerakjuk a sütőtálba. Simára keverjük a tojást a tejjel, belereszeljük a sajtot, ízlés szerint sót és egy csipetnyi szerecsendiót.

A zöldség tetejére öntjük, lefedjük alufóliával és előmelegített sütőben (180 C-fok) 50 percig pároljuk. Levesszük róla a fóliát és további 20-25 percig, enyhe pirulásig sütjük. A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük, a sütőedényben tálaljuk.

Külön tálkában további reszelt sajtot kínálhatunk mellé.

Tipp: kelkáposzta helyett fehérkáposztával, kínai kellel, kelbimbóval, sőt karfiollal-brokkolival készíthetjük.

Italajánlat: félszáraz fehérbor vagy rozé

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.