A jutalmazott gyerek könnyebben megszereti

Ügyes trükk: így "nyomjuk le" a gyerek torkán a zöldséget

Melyik édesanyának nem ismerős: a gyermeket szép szóval aligha lehet rávenni arra, hogy megegye a zöldségféléket? Egy új felfedezés szerint egy kis jutalmazással könnyebben célt érünk.

2011.12.16 16:55ma.hu

Ha úgy érezzük, csatát vesztettünk a gyermekkel szemben zöldségfogyasztás fronton, ne keseredjünk el, lehet itt még megoldás.

Egy új tanulmány szerint azok a csemeték, akik a könyörgés, a szép szó és egyebek helyett inkább apró jutalmakat kaptak - például matricákat -, a korábban került ételek "legyűréséért", idővel másként álltak hozzá a zöldségfogyasztáshoz.

Az esetek többségében a szóbeli kérlelés nem működik. A szülők szava a gyermekek számára nem hangzik őszintének.

Kutatók 173 családot osztottak két csoportra, egyiknél az anya és az apa matricákat használtak jutalomként, ha a gyermek megette az előírt zöldségadagot, a másikban pedig a szóbeli győzködés volt az elvárás.

Az eredmények azt mutatták, hogy a 3-4 éves gyermekek inkább a matricákra reagáltak jól, amikor meg kellett enniük egy kis adagot a "nemszeretem" zöldségekből. Fokozatosan változott a zöldségekhez való hozzáállásuk pozitívra.

Eközben a dicsérő szavak nem bizonyultak hatásosnak. Jane Wardle vezető kutató elmondta, azt javasolnák a szülőknek, használjanak inkább kis jutalmakat - amelyek nem ételek -, amikor napi rendszerességgel adnak egy adag zöldséget a gyermeknek.

Az American Journal of Clinical Nutrition-ben megjelent tanulmány során a "célzöldség" 12 napon át változott - volt közte répa, zeller, uborka, piros paprika, káposzta.

A matricákkal jutalmazott gyerekeknek az időtartam végére már nemcsak jobban ízlettek a zöldségek, de egyesek egyenesen finomnak nevezték őket. Sőt, megduplázták a fogyasztásukat.

A szakemberek ajánlása szerint egyébként a gyermekeknek napi legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztaniuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.