A melegítés okozza a legtöbb kárt a zöldségekben

Van, amikor kell a nyerseség...!

A nyers étel egyértelműen egészségesebb, mint a főtt, mégis sokan vannak, akik nem szeretik - Sajnos ízlésünk teljesen egysíkúvá vált, már nem szívesen eszünk olyan dolgokat, melyeken nem érezzük a megszokott fűszerek ízét

2011.11.01 12:00topshop.hu

Számos jó okunk lehet arra, hogy megszeressük a nyers zöldségeket és gyümölcsöket. Szívós és ellenálló szervezet!

Arra mondjuk, hogy nyers ételeken él, akinek az étrendjében legalább 75% a nyers ételek aránya. Ilyen étrenddel az eleve jobb minőségű kalóriából kevesebb bevitelére kerül sor, ami által a szervezett egészségesebbé, ellenállóbbá válik.

A főtt étel tápértékének felét elveszti

Bizonyított, hogy csak a böjt salaktalanít jobban, mint a friss ételek. Amiről szó van, az a következő: a vízben főtt zöldségek eredeti tápértékük 40%-át őrzik csak meg.

Nemcsak az enzimek semmisülnek meg főzés közben, hanem vitaminok is, különösen a C-vitamin, aminek feladata a vér salaktalanítása. Főzés közben a keményítő és a cukor szerkezete sérül, kémiai változáson megy át, ami által túlsúlyos személyek számára fogyasztásuk veszélyes lehet.

A zsírok és olajok szempontjából a melegítés okozza a legtöbb kárt, jelentős következményekkel a szívpanaszos betegek számára.

Ezzel szemben a nyers ételek fogyasztása senki számára nem jelent semmilyen veszélyt, még cukorbeteg emberek is fogyaszthatnak friss gyümölcsöt, ami nem igaz főtt gyümölcsök esetében.

A nyers étrend egészségességének 3 oka:


- A nyers étrend alapját gyümölcsök és zöldségek adják, aminek következtében rengeteg vitamin és nyomelem jut a szervezetbe. Ezen kívül szervezetünk sok nem emészthető rostos anyaghoz jut, ami által elkerülhető a szorulás.

- Csökkenti a szívpanaszok kockázatát, sőt, a rákos megbetegedések néhány típusa ellen védelmet is nyújt.

- Kevés a zsírtartalma, ami egyben alacsony kalóriatartalmat is jelent, melynek következtében ilyen étrend mellett gyorsabban megy a fogyás.

Ne essen túlzásokba

Ám ahogyan az élet területén mindenhol, a nyers ételek terén sem szabad túlzásokba esni. A túlzások visszaüthetnek. Irritábilis bél szindróma alakulhat ki, és mivel az ilyen ételek vastartalma alacsony, szükséges kiegészítésként olyan ételeket is enni, melyek elegendő vasat tartalmaznak.

Főzés nélkül az étel kevesebb pénzt és időt igényel


Általában háromszor annyi főtt ételt eszünk, mint nyerset, ami miatt háromszor valószínűbb is az elhízás, ha sarkosan akarunk fogalmazni.

Emellett a nyers ételek elkészítése nagyon gyorsan megy. Csak arra kell idő, hogy alaposan megmossuk az ételt folyóvízben, és már kész is a lakoma. És még egy ok a nyers ételek mellett: főtt ételek esetében nagyobb mennyiségekre van szükség, ezért a nyers étrend mellett kevesebbe kerül a bevásárlás is.

A nyers étel nem szükségszerűen íztelen! Az ilyen jellegű ételekhez használható számtalan ízesítő nagymértékben hozzájárulhat a kellemes kulináris élményhez: citrom, mandula, méz, mazsola, szézámmag, joghurt, retekcsíra, olaj, tejszín …

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.