A zöldségeket nyersen és alig főzve érdemes enni

Csak akkor hatásos, ha még szilárd a szájban?

Ha úgy gondoljuk, elég bekapni néhány tablettát ahhoz, hogy a napi vitamin-szükségletünk meglegyen, tévedünk. A zöldek frissen sokkal hatásosabbak!

2011.10.14 18:55ma.hu

Nem a leghatásosabb módja az étrend-kiegészítők bekapkodása annak, hogy szervezetünket egészségesen tartsuk. Igen, könnyű, és nem kerül sok időnkbe. A zörgő dobozok azonban a jelek szerint nem biztosítják ugyanazokat az előnyöket, mint a friss zöldség és gyümölcs.

Kutatók szerint a rákkal szembeszálló brokkoli vagy káposzta hatását például nem helyettesíthetjük mással. Emily Ho tanulmányvezető az Oregoni állami egyetemről arra hívja fel a figyelmet, hogy a fontos tápanyagok nyersen vagy alig főzve sokkal hatékonyabbak, mint kiegészítő formában.

Persze vannak kivételek - például a folsav, melyet várandós nőknek kiemelten javasolnak és étel formájában nehezebben bevihető a szervezetbe. Az értékes tápanyagok legtöbbje azonban a zöldséges ételeken át jut hozzánk.

A brokkolit a kutatók külön kiemelik, mivel abban igen magas a glükozinalát szintje, mely segít a mellrák, a prosztatarák, a tüdő- és a végbélrák elkerülésében. Ám előnyeit nyers, illetve enyhén főzött formában tapasztalhatjuk legjobban.

A brokkoliban levő enzimek segítenek hatékonyabban lebontani a glükozinalátokat két legértékesebb összetevőikre, a szulforafánra és az erucinra. Ezek az enzimek pedig a legtöbb kiegészítőből hiányoznak.

A szükséges enzimek megtartásához Emily Ho szerint a zöldségeket alig kell főzni, elég kellene hogy legyen 2-3 perc. Még legyenek ropogtathatóak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.