Megelőzhető a daganat a zöld finomsággal?

Brokkoliban érkezik a segítség

Úgy tűnik, hogy a szulforafán, mely egy, a brokkolifélékben megtalálható kémiai anyag, sikerrel alkalmazható a daganatok megelőzésében.

2011.06.24 13:00medipress.hu

A megelőzést célzó preklinikai vizsgálatok szerint a szulforafán szelektív módon pusztítja a daganatos sejteket, de nem károsítja az ép prosztatasejteket. A szer alkalmazása főként az említett prosztatarák, illetve emlőrák esetén jön szóba.

A szulforafán nagy mennyiségben főként a brokkoliban, és más kelbimbófélékben van jelen. Hatására jellemző, hogy gátolja a hiszton deacetiláz (HDAC) nevű enzim működését, mely egy igen ígéretes területe a rákos betegségek gyógyításának.

A HDAC alapvető szabályozó hatását a DNS-en fejti ki, ezáltal befolyásolva azt, hogy mely gének fejeződjenek ki, melyek pedig ne.

A daganatellenes gyógyszerek legfőbb problémája a szelektivitás: a szer úgy károsítsa a daganatos sejteket, hogy az egészségek emellett ne pusztuljanak el.

Dr. Emily Ho
és munkatársai szerint az említett fitovegyület ezen feltételeknek megfelel, emiatt a megelőzésben is sikerrel lehetne alkalmazni.

A HDAC-gátlók hatására jellemző, hogy úgy állítja le a szabályozatlan sejtosztódást, hogy bekapcsolja a gátolt géneket, ezáltal normalizálva a sejt működését.

A Molecular Nutrition and Food Research oldalain megjelent tanulmány egyike a munkacsoport számos eredményének, mely a szulforafán biológiai hatásait taglalja. Egy korábbi állatkísérletben szulfofaránt tartalmazó étrend gátolta a prosztatarák növekedését.

Az új vizsgálat viszont azt bizonyítja, hogy a vegyület szelektív módon támadja a prosztatában lévő jóindulatú és rosszindulatú daganatsejteket, ugyanakkor nem káros az egészséges szövetállományra.

Emiatt az anyag mindenképp alkalmas a következő fázisba való továbblépésre, a klinikai vizsgálatok végzésére. A vizsgálat azt is bizonyítja, hogy szulforafántartalmú ételek nagy dózisban való fogyasztása nem rendelkezik toxikus hatással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.