A húgyhólyag- és prosztatarák megelőzésére is jó

Brokkoli: a dohányosok legjobb barátja

Azok a dohányzók, illetve cigarettáról már leszokottak esetében, akik sok brokkolit és egyéb keresztesvirágú zöldséget fogyasztanak, kisebb a tüdőrák kialakulásának kockázata - állítják a Buffalói Roswell Park Rákkutató Intézet kutatói.

2008.12.08 13:00WEBbeteg

A tüdőrák kialakulásának kockázatát leginkább a dohányzásról való leszokással csökkenthetjük, ám emellett a kutatók minél több brokkoli, karfiol, káposzta és kelkáposzta fogyasztását javasolják, lehetőleg nyersen. Mindez persze nem garantált csodaszer a tüdőrák ellen, ám a zöldségfogyasztás különben is jót tesz az egészségnek.

Dr. Li Tang és munkatársai 948 tüdőrákos beteget és 1743 nem beteg embert kérdeztek meg dohányzási-, zöldség-és gyümölcsfogyasztási szokásaikról. A vizsgálat eredménye alapján a dohányzók, és különösen a már arról leszokottak körében a nagyobb mennyiségű keresztesvirágú zöldségfogyasztás kisebb tüdőrákos megbetegedés kockázattal jár.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezek a zöldségfélék megóvnának bárkit is a tüdőráktól, de az tény, hogy a bennük található izotiocianátnak rákprevenciós hatása van. További részletek a webbeteg oldalán!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.