Magnéziummal a szélütés ellen

Több feketebab, brokkoli, osztriga, spenót = kisebb esély a szélütésre

A magnéziumban gazdag étrend, így a teljes kiőrlésű gabona és zöldség csökkenti a szélütés kockázatát dohányosoknál - áll a héten közzétett tanulmányban.

2008.03.13 09:00MTI

A 26 ezer dohányzó finn férfi részvételével elvégzett kutatás szerint azoknak az esetében, akik magnéziumban gazdag ételeket fogyasztottak, jóval kisebb volt bármilyen típusú szélütés kockázata. Bár a folyamat még nem ismert, a kutatók feltételezik, hogy a magnézium csökkenti a magas vérnyomást, amely elhanyagolása esetén szélütéshez vezethet. Susanna Larsson, a stockholmi Karolinska Institute munkatársa és kollégái elmondták, hogy a szélüléssel kapcsolatos felfedezésre egy másik kutatás során jutottak, amellyel a tüdőrák lehetséges terápiáit tanulmányozták. 

A kutatás során több mint 13 éven át vizsgált 26 556 finn férfi közül azoknál, akik naponta átlagosan 589 milligramm magnéziumot fogyasztottak, 15 százalékkal kevesebb volt a kockázata az agyi katasztrófának, mint azoknál, akiknél ennél kevesebb volt a magnéziumbevitel. A magnéziumfogyasztás hatása fokozottabb volt a hatvan évnél fiatalabb férfiak esetében. 

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a kálcium-, a kálium- és a nátriumbevitel nem áll a szélütés egyetlen típusának kockázatával sem kapcsolatban - írták a kutatók az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban. Hozzátették: az még bizonyításra vár, hogy a magnéziumtartalmú táplálékkiegészítők fogyasztásának szintén megvan-e ugyanez a hatása.
 
A vérnyomás csökkentése mellett a magnézium befolyással lehet a koleszterinsűrűségre, vagy arra, ahogyan a szervezet az energiává átalakított vércukrot hasznosítja. Ezen folyamatok bármelyike befolyásolhatja az agyi katasztrófa kockázatát, de nem az agyvérzését (a másik típusú szélütésekét) - írták Larsson és munkatársai. A teljes kiőrlésű gabonákon kívül magnéziumban különösen gazdag a feketebab, a brokkoli, a földimogyoró, az osztriga, a tengeri géb nevű halfajta és a spenót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.