Nyers nádcukorral védjük leginkább a környezetet?

Melyik cukorral nem járunk rosszul?

Van-e különbség a barna, és a nyers nádcukor között? Melyik cukorfajta előállítása terheli legkevésbé a környezetet?

2011.05.29 09:30kamaszpanasz.hu

Leszögezhetjük a tényt: a nyugati társadalmakban rengeteg cukrot fogyasztanak. Szinte minden étel hozzáadott cukrot tartalmaz, és a legtöbben otthon is méz helyett cukorral édesítenek.

Mivel több formában kapható, érdemes bepillantani az előállításuk módjába, mert így kiderül: nem egyforma mértékben terhelik a környezetet, és az emberi szervezetet sem.

Nyers nádcukor

A cukornádat tisztítás és aprítás után préselik és az így kinyert levet mésztejjel keverik. Ez beállítja a megfelelő pH-t, és segít kicsapatni a szennyeződéseket.

Párologtatással eltávolítják belőle a felesleges folyadékot, és centrifuga segítségével kialakítják a jellegzetes, kristályos formát. Ezt utána tovább szárítják, hogy szemcséssé váljon. A nyers cukor barna színét a benne maradt melasznak köszönheti.

Finomított, fehér cukor

Ez a cukor leggyakrabban használt formája. Ahhoz, hogy a nyers nádcukorból fehér cukrot állítsanak elő, az előzőekhez még több lépést hozzá kell csapni.

Először is, ha párologtatás előtt kén-dioxidot kevernek a masszához, az hatékonyan kifehéríti a cukornád szirupot. Foszforsavat és kalcium-hidroxidot is adhatnak hozzá, ezek képesek elfogni, abszorbeálni a szennyeződéseket. A szén-dioxid erre a célra ugyanolyan hatásos.

Az így elkészült szirupot aktív szénen vezetik át, ami kiszűri belőle a melaszt, majd a masszát vákuum segítségével kristályosítják. Ezt tovább szárítják, mígnem olyan formát ölt, mint amilyet a boltokban kaphatunk.

Barna cukor

A barna cukor valójában finomított cukor, amihez melasz szirupot kevernek, majd újból kiszárítják. Tehát sokkal több feldolgozást igényel, mint a nyers nádcukor.

A cukorfajták környezetre gyakorolt hatása

Itt is igaz az általános megállapítás, hogy minél kevésbé dolgoznak fel egy terméket, előállításakor annál kevesebb energiát és vegyszert használnak fel, és a termelt hulladék (szennyvíz) mennyisége is annál kisebb.

Ezért környezeti hatás szempontjából a legkedvezőbb a nyers nádcukor előállítása, mert ez csak néhány finomítási lépésen megy át - míg a legmegterhelőbb a környezetnek a barna cukor gyártása, hiszen itt a finomított cukrot alakítják tovább barna cukorrá. Ezért a környezetnek a legkedvezőbb, ha nyers nádcukrot vásárolunk.

Sajnos azonban a cukor előállítása nem csak a konkrét előállítási lépések során szennyezi a környezetünket. A cukorgyárakból származó szennyvíz és hulladék komolyan károsítja a lokális környezetet, a cukornád termelésekor felhasznált, mérgező növényvédő-és rovarirtó szerek pedig beszivárognak a talajba és a talajvízbe.

A cukornád learatása előtt a leveleit leggyakrabban égetéssel távolítják el, ilyenkor minden évben rengeteg szén-dioxid kerül a levegőbe.

Emellett pedig nagyon sok természetes élőlénytársulást irtanak ki igen érzékeny területeken csak azért, hogy a növekvő igényeknek megfelelő mennyiségű cukor előállításához elegendő cukornádat termelhessenek.

Tényleg szükségünk van a cukorra?

Cukrokat a saját szervezetünk meglepő hatékonysággal állít elő összetett szénhidrátokból és más egyszerű cukrokból (például a gyümölcsökben található gyümölcscukorból), tehát valójában a nádcukorra (szacharózra) nincs feltétlenül szükségünk.

Ez nem azt jelenti, hogy teljesen le kell mondanunk róla, de tisztában kell lennünk vele, hogy a szükségesnél és egészségesnél jóval nagyobb mennyiséget fogyasztunk belőle.

Ha kevesebb cukrot fogyasztanánk, és annak is a lehető legkörnyezetbarátabb fajtáját, vagyis nyers nádcukrot, már kisebb terhet rónánk a környezetünkre. Ráadásul egy-két lyukas fogat is megspórolhatnánk vele.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.