Most is küzdünk a sok cukorral...

Hogy szoktassuk le magunkat az édességről?

Noha tudunk a hátrányairól, még mindig hajlamosak vagyunk túl sok édességet fogyasztani, legfőképpen sok cukrot. Vannak azonban lehetőségek, melyekkel módosíthatjuk az édes falatokat, egészségesebbé tehetjük őket.

2011.05.04 10:50ma.hu

Sajnos, a tények, azok tények: a cukros, édes ételek, desszertek rendkívül csábítóak. Szeretjük is őket, csak az a gond, hogy olykor túlzásba visszük a fogyasztásukat.

A cukros italoktól kezdve a rágcsálnivalókon át a desszertekig, túl gyakran és túl sok csúszik le a torkunkon. Teljesen lemondani nyilván nem kell róluk, a mennyiségből vissza lehet venni - Van azonban arra is lehetőség, hogy módosítsunk rajtuk, és egészségesebbé tegyünk néhány édes ételt. Kielégítjük az édesség iránti igényünket, de kevésbé hízunk.

Jegesteák és társaik

Amikor szomjasak vagyunk, jó ötletnek tűnik előkapni a hűtőszekrényből egy jegesteát. Ezek az üdítők azonban cukrosak, és egy kis palackkal akár 160 kalóriát is megihatunk: nagyjából 40 gramm cukrot tartalmaznak.

Válasszuk inkább a diétás változatot, nulla kalóriával, de legjobb, ha saját magunk készítjük el: zöld-, fekete-, vagy fehér teából készüljön az ital, melyet aztán a hűtőben teszünk jegessé. Nincs hozzá szükség édesítőre, mert a természetes jeges teának önmagában is jó az íze.

Ha igazán különleges ízélményre vágyunk, válasszunk olyan filterekből, mint például a vaníliás karamelles fekete tea, az áfonyás-gránátalmás zöld tea vagy a narancsos tea.

Joghurtok

A joghurt remek uzsonnára is, fehérjével és probiotikummal tölt fel - közben viszont ezek a - például krémes, málnás - joghurtok általában több, mint 30 gramm cukrot tartalmaznak. Keressük a light változatokat, az alternatív édesítőkkel ellátottakat, vagy készítsünk magunk.

Az alap joghurthoz - mely a legjobb, ha görög joghurt -, adjunk barna cukorból 1-2 teáskanálnyit, tegyünk hozzá fahéjat, negyed teáskanál vanília ízt, illetve fagyasztott vagy friss málnát. Így a cukor bevitelt legalább 16 grammal lecsökkentjük.

Csokiszeletek

Munka közben vagy hazafelé menet, nagyon éhesen igen csábító lehet egy energia- vagy édességszelet. A legtöbbjük 35 gramm cukorral "dob meg" bennünket.

Váltsunk olyanokra, melyekben maximum 60 százalék a csokoládé tartalom, de a keserédes és a félédes variációk is jobbak. A fekete csokik a legegészségesebbek, és csak 6 gramm cukrot tartalmaznak.

Sütik

A sütemények nehéz esetek. Az ünnepségek és házi összejövetelek elengedhetetlen kellékei, de egy kis méretű szelet is 45 gramm cukorral "gazdagít" bennünket, no meg telített zsírsavval.

Válasszuk a legkisebb szeletet, vagy olyat, ami főleg fekete csokoládéból készült. Süssünk mini adagokat! Ha valóban egészségesebb változatra vágyunk, használjunk sokkal kevesebb cukrot a készítésükhöz, vagy édesítőt - a fehér lisztet cseréljük teljes kiőrlésűre.

Az egy nagy adag helyett három mini sütit fogyasszunk - máris csökkentettük a kalória bevitelt. Utána pedig természetesen álljunk meg!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.