Bujkáló édességek az italokban

Cukorra gyúrnak a fiatalok?

A fiatalok többsége nem is sejti, mennyi cukrot visz be a szervezetébe, csak egy-egy napi rutinja során. Elég, ha megiszik egy kólát és egy energiaitalt, vagy felhörpint néhány, habbal jól megpakolt kávét.

2011.05.17 10:53ma.hu

A fiatalokat, kivéve, ha máris túlsúlyosak, kevésbé érdekli, mit dobnak be egy nap folyamán: legyen meg a napi kóla, üdítő, energiaital, és a büféből sok esetben a legegészségtelenebb dolgokat választják ki.

Sajnos a szükségtelen cukorból már most túl sokat fogyaszt, aki nem vigyáz. A cukor nem tölti fel hasznos tápanyagokkal a szervezetet, ellenben hizlal. Könnyen ihatunk meg nagy mennyiséget belőle, úgy, hogy észre sem vesszük: lássuk mindjárt a kólát.

Egy kis üveg kóla annyit tesz, mintha 16 teáskanál cukrot ittunk volna meg! Ha édességre vágyunk, ne a csokoládé vagy a büfében kapható csokis, mázos fánkok után kapjunk: vigyünk inkább magunkkal otthonról - vagy vegyünk útközben - gyümölcsöt, gabonaszeletet.

Ha szénsavas italra vágyunk, szódát vagy ásványvizet igyunk, lime vagy egy kis citrom hozzáadásával. Kiváló szomjoltó és egészséges!

A cukros üdítőkből nem lesz energiánk hosszú távon, és a szomjat sem igazán csillapítják, ráadásul hizlalnak, és csak még éhesebbek leszünk tőlük. Melyik a jobb választás...?

Az energiaitalok átka

Nemcsak koffeinnel töltenek fel, cukor is bőségesen van bennük. Egy átlagos méretű energiaital 200 kalóriát, 54 gramm cukrot tartalmaz. Ez csaknem 12 teáskanál cukorral egyenlő.

A sportitalokra hasonló érvényes. Sokan úgy vélik, ha eleget edzettek, nem árt meg ez az ital, sőt, egészséges. Talán: legtöbbjükkel ugyanis 150 kalóriát iszunk meg - 35 gramm cukrot, vagyis közel 9 teáskanálnyit. Előnyös, ha több, mint egy órát edzettünk, ám ha ennél kevesebbet, akkor inkább hizlal, mint hogy jót tenne. Igyunk inkább ásványvizet!

Smoothie-k

A smoothie nagyon ízletes, de jobban járunk, ha magunk készítjük el otthon, mert a smoothie sajnos nem mindig olyan egészséges, amilyennek látszik. A készen kaphatóakban nem ritkán akár 16 teáskanálnyi cukor is megtalálható.

Ellenben ha magunk készítjük, tisztában vagyunk azzal, mennyi valódi gyümölcs, milyen joghurt került bele. Cukor nem kell hozzá, csak jéggel spékelhetjük még meg.

Kávék


Csábítóak a bárokból, kávéházakból kiáramló illatok, de már a sarki büfé is arra késztethet, hogy betérjünk egy finom kávéra. Óvatosan velük: egy sima kávé belefér, de a krém cappuccinók, különféle módon, habbal felturbózott kávék mind hizlalnak, még ha ránézésre nem is úgy gondoljuk.

Egy-egy gyönyörűen kivitelezett, nagy adag habos kávéval együltőben akár 19 teáskanálnyi cukrot is elfogyaszthatunk. Jobban járunk, ha sima kávét fogyasztunk hab és cukor nélkül, esetleg tejjel.

Juice

A juice-okról, gyümölcslevekről is azt hisszük: egészségesek, mert gyümölcsből vannak.

Sok van azonban közülük, amely inkább üres kalóriát és cukrot tartalmaz, mintsem valódi gyümölcsöt. Válasszuk azokat, amelyen fel van tüntetve, hogy 100 százalékos a gyümölcstartalma, illetve, ha igazi gyümölcslevet szeretnénk, facsarjunk magunknak otthon...

Csokis és vaníliás tejek

Kétségtelen: nagyon finomak. A sima tejjel többet érünk viszont, mert az ízesített változatokban több, mint 50 gramm cukor van. A zsírszegény tej még este is jobb választás, mint egy csokis vagy vaníliás finomság.

A sima tejet ízesíthetjük nem édes kakaóporral, vagy vaníliaesszenciával.

Igyunk több, édesítés nélküli teát - az ízük úgy is nagyon finom tud lenni, pontosabb akkor érezzük igazán az ízüket -, illetve napi 1,5 - 2 liter ásványvizet.

Végezetül, érdemes mindig elolvasni az üdítős dobozokon, üvegeken, flakonokon feltüntetett összetételt. Tanulságos lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.