Nagy hangsúlyt fektessünk a mértékletességre!

A koffein és az üdítők hatásai

Éppúgy, mint az élelmiszereknél, az italok között is vannak olyanok, amelyeket naponta többször ajánlott inni, de vannak olyanok is, amelyeknek csak mértékletes fogyasztása javasolt.

2010.08.05 14:00ma.hu

Szörpöket, cukortartalmú szénsavas üdítőitalokat kisdedeknek és óvodásoknak lehetőleg ne adjunk. A nagyobb gyermekek és a felnőttek törekedjenek a mértékletes fogyasztásra.

A cukrozott üdítőitalok energiatartalma kizárólag a cukortartalmukból adódik, amely általában meghaladja a szokásos – háztartásban használt – mennyiséget. Ismertek a cukor rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztásának következményei, az elhízás és ennek talaján kialakuló krónikus megbetegedések, amelyek egyre fiatalabb korosztályt is érintenek, valamint a fogszuvasodás.

A cukorbevitel mérséklése érdekében sokan gondolják azt, hogy bátran fogyaszthatnak rendszeresen és nagy mennyiségben light üdítőitalokat. Kétségtelen, hogy ezek nem vagy kevésbé hizlalnak, de mesterséges édesítőszer tartalmuk miatt ezek elsősorban cukorbetegeknek, illetve a testsúlyukat megtartani kívánó felnőtteknek ajánlhatók, természetesen ez esetben is nagy hangsúlyt fektetve a mértékletességre.

A kávé felpörgető és egyéb, köztük a rászoktató hatásáért felelős anyag az alkaloid, közismertebb nevén a koffein. Kis mértékben tartalmazza a tea, a kóladió és a kakaó is. Ez fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben levő ereket, vizelethajtó. Közkedveltségének oka talán az, hogy megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, stimulálja az agykérget, gyorsítja a gondolkodást, de főként átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő.

Arról azonban már alig veszünk tudomást, hogy ezek után rohamos teljesítménycsökkenés következik. Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 perc múlva a test szinte minden szövetében kimutatható a koffein.

Koncentrációja legfeljebb félóra alatt eléri a maximumot, majd lassan lecsökken. 3-6 óra múlva a koncentráció mintegy a fele a maximumnak. Nagy koffeinadag (kb. 300 mg fölött) kézremegést, vértolulást, szívtáji nyomást okoz. Tudósok az utóbbi pár évtizedben rámutattak egyéb, káros hatásaira is.

Azt már régóta tudjuk, hogy szív- és koszorúér betegségekre hajlamosít, ellenben a hasnyálmirigy rák kialakulásának is nagyobb az esélye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.