Orvosok tiltják a boldog gyermekkort

Megtiltották, hogy nevessen: szívrohamot kap tőle a kisfiú

Megtiltották az orvosok egy hét éves kisfiúnak, hogy nevessen, de még a kuncogás is végzetes lehet a számára: szívrohamot kaphat, ha túlzott érzelmi reakcióknak enged utat.

2011.11.21 14:29ma.hu

Igen ritka szívbetegsége miatt szó szerint megtiltották egy hét éves kisfiúnak, hogy nevessen vagy kuncogjon, ez ugyanis végzetes szívrohamot válthat ki nála. A Nagy-Britanniában élő Bradley Burhouse-nak vészesen magas a pulzusszáma, nyugalmi állapotban is duplája a normális értéknek: percenként 120-200 között dobban a szíve (a normál érték 70-80 között van - a szerk.).

Ha tehát bármi kizökkenti ebből a "nyugodt" állapotból, az tényleg az életébe kerülhet - adta hírül a Daily Mail. Emiatt nem játszhat három testvérével, Jackkel (14 év), Daltonnal (12 év) és Maddisonnal (6 év) sem.

A súlyos és ritka rendellenességet akkor fedezték fel nála, amikor néhány hónapja összeesett játék közben. A kamrai tachycardia - amiben ő szenved - lényege, hogy a normálisnál gyorsabb ütemben kapja a két alsó kamra az impulzusokat, amelyek a szívdobbanásokat szabályozzák, így a vér gyorsabban áramlik és nincs elég idő arra, hogy kellően kitöltse a szív kamráit. A tünetek közt elsősorban mellkasi fájdalmak, szédülés és ájulás jelentkezik.

Fotó: Freedigitalphotos


A problémát gyógyszerrel vagy műtéttel korrigálni lehet, de a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy néhány gyermek esetében végzetes is lehet. Szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy az agy és az izmok sem jutnak megfelelő mennyiségű vérhez. Bradley esetében a következő hetekben derül ki, hogy pontosan milyen módszert válasszanak a kezelésére.

Anyja, a 34 éves Toni Burhouse megtörten mesélte, hogy mostantól rendkívül oda kell figyelnie, ne érje a kisfiút semmilyen izgalom, sőt, ha a testvérei viccelődni kezdenének vele, akkor határozottan le kell állítani őket és ellenőriznie, hogy nem pörgette fel túlzottan a gyermeket a mókázás.

Pedig Bradley korábban is jelezte, hogy gond van. "Emlékszem, sokszor odafutott hozzám és azt mondta: anya, úgy érzem, a szívem ki akar ugrani" - mesélte Toni, ám ilyenkor ő csak legyintett, hogy ez természetes, amikor az ember ennyit futkározik körbe-körbe. De amikor elesett és a fájdalmak a mellkasában nem akartak múlni, akkor derült ki, hogy nem egyszerű pulzusnövekedésről van szó.

A család most már bizakodó, és várják, hogy az orvosok a gyógyszer mellett döntenek, vagy pacemakert ültetnek be a kisfiú szívének szabályozására, de az édesanya addig nem fog teljesen megnyugodni, amíg azt kell látnia, hogy 7 éves kisfiát szinte teljes mozdulatlanságra és a szabadtéri játékok helyett legfeljebb playstation-özésre kell "kárhoztatnia".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.