A sok édeset evő mamák babái cukorfüggőkké válnak

Cukorért üvölt a csecsemő - függő lesz a méhben!

Az édesszájú anyák cukorfüggő babának adhatnak életet, a kicsi egészségét hosszútávon veszélyeztetve ezzel - a cukorbeteggé váló kismamák pedig még inkább.

2011.12.12 08:15ma.hu

A kisbabák függővé válhatnak a cukortól, ha édesanyjuk a terhesség alatt túl sok édességet eszik. A piciket gyakorlatilag ráerőltetik a cukros ételekre, és már a szülés után néhány órával jelentkeznek náluk elvonási tünetek.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az anyák, akik cukorbetegekké válnak terhesség alatt, vagy várandósak lesznek, miközben elhízottak, a baba egészségét hosszútávon kockára teszik.

Nemcsak azt kockáztatják, hogy a csecsemő túl nagy lesz, már cukorfüggőként születik. A brit nőknek például csaknem a fele túlsúlyos abban a korban, amikor gyermeket szeretne, közel 15 százalékuk pedig elhízott.

A kicsik nagy mennyiségű cukornak vannak kitéve a méhben, ez azzal folytatódik, hogy nagy mennyiségű inzulint termelnek születésük után - mondta el Patrcik O'Brien szülész- és nőgyógyász szakember.

"A túl sok cukrot kapott baba szervezete túl sok inzulint termel.
Születése pillanatában elvágják az anya által biztosított mennyiségtől, de folytatja az inzulin fokozott termelésével, mert a cukorszint alacsony. Ezek a babák azonnali, illetve sokkal gyakoribb etetést igényelnek, és glükózt kell nekik adni csepp formájában. Vannak, akiknek közvetlenül a gyomron át juttatnak cukrot a szervezetébe, egy csövön keresztül."

A terhességi cukorbetegség, melynek során a terhes nő vércukorszintje igen magas, általában a várandósság második felében alakul ki, és folytatódik, míg a baba meg nem születik. Komoly következményei lehetnek az anyára és a gyermekre nézve is, beleértve a születési rendellenességeket és a halvaszületést is.

Az anya és a baba is ki van téve annak, hogy későbbi életében teljes értékű cukorbeteg legyen. Patrick O'Brien elmondta: a nők általában túlsúlyosak lesznek a terhesség alatt, és minél túlsúlyosabbak, annál nagyobb az esélye a terhességi cukorbetegség kialakulásának.

Ráadásul, egyre későbbre tolódik a gyermekvállalás kora, és egyre jellemzőbb, hogy a terhességi cukorbetegség is jelentkezik.

A szakemberek azt javasolják, a terhes nők ne növeljék a kalóriabevitelüket az utolsó három hónapig, ilyenkor 200 extra kalóriára van szükségük, ám ehhez elég egy kisebb szendvics vagy egy tál cukormentes műzli elfogyasztása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.