"Veszélyre éleződnek" a családi erőszak miatt

Megdöbbentő változást mutat a zaklatásnak kitett gyerekek agya

Azoknál a gyermekeknél, akiket zaklattak, családi erőszaknak voltak kitéve, a harci veteránokéhoz hasonló agyi változások tapasztalhatók - mutattak rá brit kutatók.

2011.12.11 08:55ma.hu

A molesztálás, zaklatás, erőszakoskodás megváltoztatja egy gyermek agyi aktivitását - fedezték fel brit kutatók. Az megrázó dolgokon átesett vagy a családban ezt tapasztaló gyerekeknél a harci veteránokéhoz hasonló változás tapasztalható az agyi aktivitásban.

Agyuk hihetetlenül rá van hangolódva a lehetséges veszélyforrásokra - állítják a londoni szakemberek.

Amikor a tanulmány szerzői haragos arcokat mutattak képen azoknak a gyerekeknek, akiknek a múltjában volt zaklatás, molesztálás, családi erőszak, megnövekedett aktivitást mutatott az agyuk az elülső insula és az amygdala részen, amelyek részt vesznek a veszély észlelésében és a fájdalomra felkészülésben.

Ezek a változások nem utalnak agykárosodásra, de oda vezetnek, hogy az agy alkalmazkodik a veszélyes környezethez - mondta el a tanulmány vezetője, Eamon McCory.

A Current Biology-ban megjelent tanulmány arra is rámutat, a továbbfejlesztett reakció rövid távon adaptív választ ad ezeknél a gyermekeknél a biológiailag kiemelkedő veszélyre - mint például a harag -, és ez távoltartja őket a veszélytől.

Sajnos azonban ezek a gyerekek kiszolgáltatottabbakká válnak a későbbi mentális problémákkal és a szorongással szemben.

"Igen sok gyermek van kitéve a családi erőszaknak. Ennek hatása nagyon is jelentős rájuk nézve, melyet komolyan kell venni. Ha a gyermek nem is mutatja a szorongás vagy depresszió nyilvánvaló jeleit, a tapasztalatainak akkor is mérhető hatása lesz idegi szinten" -
tette hozzá Eamon McCrory.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.