Ha törődő anyja volt, a gyerek kevésbé csábul el

Az anya megelőzi a drogfüggőséget - ha sokat babusgat

Egy gondoskodó, figyelmes anya nagyon is fontos a kisgyermek életének kezdeti szakaszában - felnőttként kevesebb eséllyel csábul el a káros szenvedélyek irányába, állítják kutatók.

2011.12.09 16:55ma.hu

Nagyon sokat jelent egy figyelmes, gondoskodó anya. A gyermekkor korai szakaszában tapasztalt törődés a későbbiekre is kihat. Az elegendő figyelmet kapott gyerekekre kevésbé jellemző, hogy káros szenvedélyek rabjai lesznek, isznak, dohányoznak vagy drogoznak - derítették ki a Duke egyetem és az ausztrál Adelaide egyetem kutatói.

A gondoskodás ugyanis megváltoztathatja a gyermek agyában az immunválaszt.

A patkányokon végzett tanulmány azt mutatta, hogy a sokat babusgatott patkánybébikben magasabb volt az Interleukin-10 nevű molekula szintje.

Ez azt jelentette, hogy képesebbek voltak ellenállni a morfinnak későbbi életük során. Egy másik vizsgálat során a kis patkányokat kivették a ketrecből, és 15 perc után rakták vissza: az anya szigorúan leellenőrizte valamennyiüket, ápolta és megtisztította őket.

A kontrollcsoportban a kispatkányokat nem vették ki a ketrecből sosem. Néhányukkal az anya figyelmesebb volt, mint a többiekkel, de ez így szokott lenni.

A morfinpróba azonban később azt mutatta, hogy kezdetben valamennyi patkánybébire hatással volt a morfin, de egy idő után a gondosabb anyával rendelkező patkányoknál nem volt olyan jelentős a vágy. Mintha "kioltották" volna.

Nagyjából 8 héttel később ismét kaptak egy kis adag morfint. Azok a patkányok, melyekkel kevesebbet foglalkozott az anyjuk, előszeretettel töltöttek sok időt a morfin kamrában, míg azok, amelyekről többet gondoskodtak, nem mutattak ekkora érdeklődést.

A kutatók azért használtak patkányokat, mert hasonlóan érzékenyek a drog-függőségre, mint az emberek. A morfin aktiválja az agysejteket, hogy gyulladást okozó molekulát termeljenek - és jelzést küld az agy jutalomközpontjának.

Az Interleukin-10 azonban a gyulladás és a jutalmazás ellen dolgozik. Minél több ilyet termel az agy, annál kevésbé fogékony a morfinra az ember.

A gondos anyákkal rendelkező patkányoknak több aktív génjük volt, és négyszer annyi Interleukin-10-et termeltek, mint a kontrollcsoportban levő patkányoké.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.