A gyerek intelligenciája a korkülönbségtől is függ

Várjunk 2 évet a babával, ha agyturbót akarunk?

Felejtsük el a borsos árú oktató cédéket és a magántanárokat - a gyermekek intelligenciájának növelése igen egyszerű a tudósok szerint, csak meg kell várni a szülések között a 2 évet.

2011.11.28 08:15ma.hu

Úgy tűnik, a kétéves várakozási idő két baba születése között nemcsak a szülők szerint ideális: kutatók szerint a gyermekek intelligenciája úgy fejlődik a legjobban, ha az anya és az apa várnak két esztendőt, mielőtt vállalják a következő csemetét.

Gyermekek ezreit vették alapul a tanulmányhoz, és úgy vélik: a 2 év különbség a testvérek között az agyi teljesítmény fellendítésének valódi titka.

A hatás az első- és a másodszülött gyermek között volt a leglátványosabb, de a nagycsaládba született csemeték között is megfigyelhető.

A teória egyébként Kasey Buckles közgazdásztól származik, akinek saját gyermekei között is alig több, mint két év korkülönbség van. Véleménye szerint a tanulmányi eredmények azzal az idővel és azokkal az erőforrásokkal állnak összefüggésben, amennyit a szülők a gyermekbe "fektettek", mielőtt a fiatalabb testvér érkezett.

A több mint 2 év kivárás nem növelte a gyermek előnyét - állapította meg a Journal of Human Resources tanulmánya. Két év korkülönbség volt egyébként Albert Einstein és lánytestvére, Maja, valamint Lord Attenborough és fiatalabb fiútestvére, David között is.

Kasey Buckles - aki a tanulmányt vezette - a Sunday Timesnak elmondta: ez az első eset, hogy valaki megállapította, vannak előnyei annak, ha növeljük az időt két baba születése között.

A korkülönség a nagyobb családokban, sok testvér között is előnyös - a 2 év jelentősége abban rejlik, hogy a korai évek a legfontosabbak egy gyermek fejlődését tekintve. Ha a szülő megosztja a gyerekek között a figyelmét, az sokkal ártalmasabb kisebb korban, mint ha már iskolába megy.

A hatás kifejezettebb az alacsonyabb jövedelmű családokban, mint azoknál, akik több pénzt költöttek kompromisszumokra az idő rövidsége miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.