Mi is beleesünk a "szülő-csapdába"?

Anyahibák: 300 kalóriával többet esznek a gyerekes nők?

Anyának lenni számos előnnyel jár - ugyanakkor az is valószínű, hogy akinek gyermeke van, gyakrabban hagyja magát elcsábulni, például a hizlaló ételek irányába.

2011.11.05 16:55ma.hu

Egy nő számos előnyét tapasztalhatja az anyaságnak, amikor a gyermeke megszületik. Sok-sok jó közérzetet biztosító oxitocin szabadul fel a szervezetében, csökken a mellrákra való esélye is. Ám egy új tanulmány szerint, melyet a minnesotai orvosok készítettek, több egészségügyi csapdába is beleeshet. Mik ezek és hogyan kerüljük el őket?

- Kitöröljük a gyermek tányérját

Igen, úgy, hogy mi magunk esszük meg a maradékot. A kalóriák egyre csak jönnek, a kilók pedig gyorsan felkúsznak. A tanulmány szerint a gyermekes anyuka napi 300 kalóriával többet is elfogyaszthat, mint egy gyermektelen nő. Nem vagyunk "konyhamalacok", ha a kisgyermek nem ette meg az ételét, tegyük félre későbbre vagy dobjuk ki a maradékot.

- Hagyjuk eluralkodni a stresszt

A számos feladat egyszerre - sofőr, gondozó és szervező a családban -, nagyon is kimerítő lehet. A krónikus stressz miatt a szervezet kevésbé lesz ellenálló a vírusokkal, baktériumokkal szemben, növeli a depresszió esélyét is.

Tehát ne feledjünk magunkra is időt szánni! Legyen az egy kellemes fürdő vagy egy manikűr, a lényeg, hogy csak rólunk szóljon! 20 perc jóga vagy egy kis séta is megteszi. Kapcsolódjunk ki! Különben legyűr a stressz.

- Az alvást cukorral helyettesítjük

Az amerikai tanulmány szerint azok a nők, akiknek van gyermeke, sokkal több cukros italt fogyasztanak, mint akinek nincs. Ezt magyarázhatja, hogy cukros italok a ház minden pontján megtalálhatók, és amikor fáradtnak érzik magukat, vagy energiára van szükségük, gyakran kortyolnak belőle. Vigyázzunk, mert ez is pluszkilókat jelent! Váltsunk vízre, vagy antioxidánsban dús zöld teára.

- A gyerekek, mint "apró baktérium bombák"

A megfázás, az influenza gyorsabban terjed a gyermekek között, akiknek aztán a szüleik is elkapják azt. A gyakori kézmosás, illetve a gyermek megtanítása arra, hogy mindig gondoskodjon keze, arca tisztaságáról, nagyon fontos a megelőzésben.

Azt sem árt tudni, hogy az immunrendszer jobban tud védekezni, ha megfelelő ételeket eszünk és a testmozgást sem hanyagoljuk el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.