Jót tesz a baba szívének az anya közelsége

Kiszorulnak a papák az ágyból, ha ezt megfogadjuk?

Rosszabbul alszanak azok a kisbabák, akiknek nincs meg a lehetősége közel húzódni az édesanyjukhoz - derítette ki egy tanulmány, mely szerint érdemes a kisgyermeknek 3 éves koráig az anya mellett aludnia.

2011.10.29 14:57ma.hu

A babáknak jobb, ha édesanyjuk ágyában alszanak hároméves korukig - mutatott rá egy tanulmány, melyet egy vizsgálat előzött meg és kiderítette, hogy a kétéves csecsemők, akiket saját helyükre tettek le aludni (az anya ágya mellett) rosszabbul aludtak, mint azok, amelyeknek megengedték, hogy édesanyjuk mellkasához bújva szunnyadjanak.

Szívük háromszor nagyobb stressznek volt kitéve, ha egyedül kellett aludniuk. Az egyedül alvás nehéz az anya és a baba számára, károsító hatással lehet az agyra - ez később viselkedésbeli problémákhoz vezethet, ahogy a gyermek nő - állapították meg a kutatók.

Dr. Nils Bergman, a dél-afrikai, Cape Town-i egyetem munkatársa elmondta, az egészséges csecsemőknek jobbat tesz, ha édesanyjuk mellkasán pihennek az első pár héten, ezután pedig az anya ágyában maradnak, míg 3 évesek nem lesznek.

Bár a kritikusok szerint ilyen esetekben fennáll a veszélye, hogy az anya megnyomja a csecsemőt, rágurul véletlenül, Dr. Bergman elmondta, a tragikus esetek általában nem azért történnek, mert az anya is ott van az ágyban. Sokkal inkább olyan dolgok miatt, mint például mérgező gázok, cigaretta, alkohol, túl nagy párna, veszélyes játékok.

A bölcső, a külön ágy a babák alvását is zavarta, annak minősége sokkal rosszabbnak bizonyult. A stressz és a rossz alvás kombinációja pedig viselkedési problémákhoz vezet tinédzserkorban.

Dr. Bergman azt is hozzátette: ha a még későbbi időszakot nézzük, a kapcsolat-alakításra is kihathat. Vannak azért esetek, amikor a babával együtt alvás nem tanácsos: ilyen, ha a szülő dohányzik, iszik, drogot használ, vagy egy kicsit is veszélyes mértékben túlsúlyos, illetve túlságosan fáradt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.