A soványság nem alultápláltság, mégis...

Vékonyka lánynál nem jön a baba - a túlsúlyosnak is több esélye van

Túlságosan soványnak lenni nagyobb akadályt jelent a teherbe esés előtt, mint ha valaki elhízott - figyelmeztetik a kutatók a nőket.

2011.10.23 09:00ma.hu

A vékonyka nőknek kevesebb esélye van rá, hogy teherbe essenek, mint túlsúlyos társaiknak - beleértve a veszélyesen elhízott hölgyeket is - állapította meg egy tanulmány.

Dr. Richard Sherbahn chicagói termékenységi szakértő szerint túlságosan nagy hangsúlyt kapnak a túlsúllyal rendelkező hölgyek, ha terhességről van szó - azok viszont, akik túl soványak, szinte kiszorulnak a témakörből, holott őket ugyanolyan mértékben érinti a nehéz teherbeesés - ha nem jobban.

Nagy problémát jelent, hogy a mai társadalomban élő, fiatal nők többsége folyamatosan az S-es ruhaméret elérésére törekszik, mert azt látja, hogy ez az elvárás. A fájdalmasan vékony modelleket, hírességeket tekintik példának.

Dr. Sherban egy nyolc éves időtartamban 2500 nő esetét vizsgálta, ezek alapján vonta le a következtetéseit. A hölgyeket három csoportba osztották: nagyon vékony, normál súlyú és elhízott.

A normál súlyúak csoportjából a nők 50 százalékának született kisbabája. Az elhízottaknál ez 45 százalék volt, míg a túl vékony hölgyek csoportjában csupán 34 százalék lett anya.

Bár Dr. Sherban szerint korábban is sejteni lehetett, hogy a soványság rosszabb a teherbeesés szempontjából, mint a kövérség, az eredmények mégis meglepőek.

Azaz, ha valaki túl vékony, nehezebben fog természetes úton teherbe esni, ebben a csökkent női nemi hormon, az ösztrogén is szerepet játszik.

A tanulmány során a kutatók azt is kiderítették, hogy a vizsgált nők hasonló számú petesejttel rendelkeztek. Tehát a megtermékenyülés problémája a sovány nőknél nem ezzel van összefüggésben: az akadály később jelentkezik a folyamat során.

Dr. Sherban hozzáteszi: valószínűleg arról van szó, hogy a nem megfelelő tápláltság miatt nehezebben tapad meg a méhben az embrió, a szervezet alultápláltságnak veszi a jelenlegi állapotot, és úgy találja, hogy nem a legmegfelelőbb időszak a szaporodásra...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.