A túl sok feladat egyszerre kikészíti a nőket

Lassan arra sem emlékeznek az anyák, mit csináltak délután

Éreztük már úgy, hogy túl sok dolgot csinálunk egyszerre? Meg sem tudtuk hirtelen mondani, mi mindent végeztünk el délután? Ez sajnos egy reális és nehezen kezelhető probléma, amitől főleg az anyák szenvednek.

2011.12.03 08:55ma.hu

Úgy tűnik, sokkal túlterheltebbek a mai anyák, mint felmenőik - volt már olyan, hogy a mosogatógépet pakoltuk ki, miközben a gyermek házi feladatában segítettünk? Néztük a tévét, miközben a hangüzeneteinket hallgattuk le, és a vacsorát is feltettük főni?

Akkor egészen biztos, hogy túllőttünk a célon. A túlságosan sok feladat ellátása egyszerre stresszeli, nagy nyomás alatt tartja az édesanyákat, sokkal jobban, mint az apákat - mutatta ki egy új amerikai tanulmány.

Eszerint a dolgozó anyák egy héten 9 órával többet töltenek el úgy, hogy többfelé figyelve végzik feladataikat, mint az apák - a nők esetében heti 48 óráról van szó, a férfiaknál 39-ről. Hozzá kell tenni, hogy a hölgyek nem élvezik túlzottan ezt az állapotot.

A tanulmány szerint a nők, akik egyszerre próbálnak ellátni több feladatot, stresszesnek érzik az egészet, míg a férfiak kevésbé.

Ez a kutatók szerint annak köszönhető, hogy az erősebbik nem képviselői esetében a több feladat egyszerre végzése általában munka, míg a nőknél a házi teendők ellátása és a gyermeknevelés is keveredik vele, utóbbi még bűntudatot is ébreszt bennük.

A dolgozó anyáknál a több teendő egyszerre végzésének 53 százaléka házimunka, összehasonlítva a dolgozó apák 42 százalékával. 36 százaléka pedig gyermeknevelés, szemben az apák 28 százalékával.

"A férfiak részvétele a házimunkák elvégzésében megnőtt ugyan, de ha a sok feladat egyszerre végzését nézzük, látni, hogy a munka oroszlánrésze még mindig a nőkre szakad"
- mondja Barbara Schneider, a Michigani állami egyetem szociológiaprofesszora.

A tanulmány az American Sociological Review-ban jelent meg, a kutatók 500 családot tanulmányoztak, az önkéntes 388 anya és 241 apa diplomás volt, jó munkahelyeken dolgoztak, hosszú órákat húztak le a munkában, és megfelelően is kerestek.

Azt már korábbi tanulmányok is bizonyították, hogy a nők úgy érzik, túlterheltek a munkahelyi és a családi kötelezettségek miatt, és egyikre sincs elég idejük.

A technológia és a növekvő munkahelyi elvárások miatt a vonal gyakran elmosódik a munka és az otthon között. Mindez ahhoz vezet, hogy a szülő igyekszik egy bizonyos idő alatt több dolgot is ellátni.

Mi lehet a megoldás? Barbara Schneider szerint az, ha a férfiak még jobban kivennék a részüket a gyermeknevelésből és a házimunkából is.

Továbbá a gyermekeket is idejekorán arra kell nevelni, hogy segítsenek otthon. Egy munka sem olyan unalmas és fárasztó, ha többen csinálják, és az anya is jobban érzi majd magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.