A fiúkat kevésbé viseli meg barátjuk viselkedése

A lányok már gyerekként jobban robbannak

Bár a fiúkat is hasonlóképpen viselik meg a problémák, bizonyos esetek jobban lesújtják a lányokat. Ha a barátnőjük "ejti" őket vagy megszegi a barátság törvényeit, az egyenesen agressziót szül.

2011.11.30 16:55ma.hu

Ha barátaik magukra hagyják őket, a lányok jobban szívükre veszik a dolgot, mint a fiúk - derül ki egy új amerikai tanulmányból.

A kutatók 267, negyedikes és ötödikes, észak-karolinai és Rhode Island-i diák bevonásával készítették tanulmányukat. Tizenhat feltételezett történetet vázoltak fel nekik, amelyben barátjuk megsérti a barátság alapvető elvárásait.

Például lekicsinylően viszonyul ahhoz, hogy aggódnak beteg háziállatuk miatt, vagy nem veszi ki a részét egy iskolai feladat elvégzéséből, melynek megoldását közösen tervezték.

A lányok a fiúkhoz hasonlóan úgy nyilatkoztak, ilyen esetekben revansot vennének a barátjukon, szóban támadnák és megfenyegetnék azzal, hogy véget vetnek a barátságnak - adta hírül a Duke egyetem tanulmánya.

Ám a lányok többet foglalkoztak a szabályok megszegésével, nagyobb haragot és szomorúságot éreztek, és sokkal jellemzőbb, hogy azt érezték: a történések azt mutatják, barátjuk nem törődik velük, vagy megpróbálja ellenőrzés alá vonni őket.

Az viszont, hogy egyformán bosszúállónak és agresszívnek mutatkoztak a fiúkkal a kiábrándító szituációk miatt, meglehetősen érdekes, mivel korábbi tanulmányok azt mutatták, a fiúk reagálnak negatívabban kisebb konfliktusok alkalmával is - akár olyan vita kapcsán is, hogy mit játszanak legközelebb - mondta el Steven Asher pszichológiaprofesszor.

"Úgy tűnik, a barátságban elkövetett "bűnök" és konfliktusok más-más "gombokat" nyomnak meg a lányoknál és a fiúknál, azaz másként reagálnak" - tette hozzá.

A tanulmány a Child Development című lapban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.