A gyermeknek és a szülőnek is legyen jó!

Ordítás nélkül - válás utáni közös ünneplés a gyerekkel

Kijönni a volt párunkkal nagyon nehéz dolog - a közös gyermek érdekében azonban elvárt. Lehetetlennek tűnik összeszedni magunkat a különleges alkalmak kedvéért, mint például egy szülinap, vagy a karácsony. Hogyan lehet megküzdeni ezzel?

2011.12.12 10:15ma.hu

Lehetetlennek tűnik olykor egy fedél alatt tartózkodni az expárunkkal, akár nagyon haragszunk rá, akár szeretjük még. Beszélni vele és jó viszonyt mutatni különösen kemény dió.

Ám ha van vagy vannak közös gyermekek, az ember kénytelen megküzdeni a problémával. Nem ringathatjuk magunkat abban a hitben, hogy nem lesz semmilyen alkalom, amikor együtt kell lennünk.

Lesznek születésnapok, ünnepek, óvodai ünnepség, ballagás, érettségi, diplomázás, sőt, továbbmenve, esküvő. Ezeken muszáj együtt ott lenni anyának és apának is.

Mindegy, hány évesek a gyerekek, boldogabbak lesznek, ha azt látják, hogy az ő különleges napjainkon szüleik jól kijönnek egymással.

A korai napok

Az első év válás után a legnehezebb, ez nem titok. Minden családtag "gyászol", ez elkerülhetetlen. A fiatalabb gyermekek érzékenyebbek lesznek mindenre. Jobb, ha a családi rutin szerint történnek a dolgok, azaz a szülők megpróbálnak közös ünnepet összehozni számára/számukra. A kicsi gyermekek még nem fogják fel, miért lettek a dolgok mások.

Csökkentsük az együtt töltött órákat, de azért töltsünk még jelentős időt az (lényegében már ex-) párunkkal, ha ez lehetséges. Lassan alakítsunk ki új szokásokat az ünneplést illetően, hogy a gyermek azt lássa, bár a dolgok megváltoztak, ettől még ő boldog lehet.

Az érzések - harag, szomorúság - elkerülhetetlenül keresztülmennek az emberen az első ünnepeken. A legjobb módszer ellenőrzés alatt tartani őket. Legyen megbeszélve, meddig maradnak együtt a szülők az ünnepen, és ha lejárt az idő, távozzon az egyik fél.

Érzékenyek leszünk, ez biztos - de a spontaneitást minden téren kerüljük, ahogyan az alkoholfogyasztást is, mely ellenőrizhetetlen viselkedést eredményezhet!

Amint túlvagyunk az első éven, kialakíthatjuk az ünneplés új módjait, legyen szó bármelyik ünnepről. Számos szülő számára az erőltetett együtt ünneplés a legrosszabbat hozza ki belőlük.

Fontos tudni, hogy vajon mi beleesnénk-e ugyanebbe a helyzetbe. Amennyiben igen, egy közös ünnepléssel elrontanánk a gyermek napját. Nagyon fontos tehát az öntudatosság, sajnos sok szülőben nincs ez meg. Számos esetben a közös ünnepen konfliktus robban ki - be kell látni, hogy ennek semmi értelme. Ha tudjuk, hogy csak baj lenne az egy helyen ünneplésből, akkor ezt a változatot ne erőltessük!

A legcélszerűbb viselkedés

Amennyiben a döntés az, hogy megférünk normálisan egymás mellett egy ünneplés alkalmával, fontos, hogy lássa a gyermek is, nincs köztünk probléma. Úgy tekintsünk egykori párunkra, mint egy munkatársra, és viselkedjünk is vele úgy.

Olyan ez, mint egy üzleti találkozás - kedvesek, barátságosak vagyunk a másikkal, és becsüljük őt. De ennyi, puszinak, ölelésnek nem biztos, hogy van helye. Az intimitás jelei ugyanis megzavarják a gyermeket!

Egyszerűen mosolyogjunk néha a másikra, tartsuk a szemkontaktust, egy rövid szia, néhány érdeklődő kérdés elég, hogy azt mutassuk a gyermeknek, megfelelően kijövünk egymással. Ez megnyugtatja őt. Miután a "kötelességeket" megtettük, nyugodtan átmehetünk a helyiség másik felébe.

"Kibékíthetetlen ellentétek"

Mit tegyünk, ha a volt párunkkal gyakorlatilag elviselhetetlen a viszonyunk? Felváltva vigyázzunk rá és csináljunk programot a gyermekkel/gyermekekkel. Ilyen formában csak a nagyon jelentős alkalmakkor kell találkoznunk. Ilyenkor segítséget is kérhetünk.

Ha például egy esküvőről van szó, megkérdezhetjük a papot is, hogyan történjen a ceremónia anélkül, hogy ütközési pont jönne létre. No és csak mert mindketten jelen vagyunk a gyermek ünnepén, nem kell együtt ülnünk.

Ő inkább azt lássa, hogy külön ülünk és kedvesen mosolyogva, mint együtt és szerencsétlen ábrázattal.

Üljön mindkét szülő olyan társaságban, ahol mosolygó arcokat lát - vagyis emlékezzen arra, hogy bár már nem egy helyre mennek már haza, mégiscsak egy a családjuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.