Hogy kell "jól" szakítani?

"Kidobott a mocskos!" - Mit ne tégy soha szakításkor?

Senki sem szereti a szakítást - egyik legfájdalmasabb dolog ez, akár az elhagyó, akár az elhagyott vagy. Nem muszáj azonban kígyót-békát kiabálni a másikra! Íme néhány tipp.

2011.08.09 14:40ma.hu

Bármennyire is rosszul esik neked, ha a szerelmed búcsút int, semmi értelme, hogy folytassátok, ha egyikőtök már nem érzi jól magát a kapcsolatban. Sokan érzik úgy, hogy a szakítás után dühöngeni kell, az exünket sárba tiporni mások előtt. Nem jobb azonban, ha szépen válunk el?

Ha Te vagy, aki szakít...

Szemtől szemben tedd meg. Ne e-mailt vagy sms-t írj, ez nemcsak érzéketlenség, de a jól neveltség hiányáról is árulkodik, valamint arról, hogy nem becsüljük a másikat annyira, hogy eléálljunk. A levél ellen szól az is, hogy azt a volt párunk bárkinek megmutathatja.

Ha képtelen vagy elé állni, akkor hívd fel telefonon. Kínosnak kínos, de még mindig emberibb megoldás. Győződj meg a beszélgetés előtt arról, hogy tud beszélni és egyedül van.

Magyarázd el neki, miért szakítasz - ez fontos. Beszélj róla, hogyan érzed magad, ne mástól tudja meg az okokat... Ne azt mondd: "egy kicsit unalmassá váltál a számomra", hanem például, hogy szeretnél egyedül lenni egy ideig.

Tisztázzuk, hogy ez valóban végleges szakítás, bármennyire padlón is van a párunk. Ha tudod, hogy valóban a jó döntést hoztad, ne adj lehetőséget az újrakezdésre.

Ne pletykálkodj a szakítás után, és ne beszélj olyan dolgokról - például a szex -, ami csak kettőtökre tartozott! Ha megcsaltad valakivel, teljen el egy kis idő, mire azzal az illetővel összejössz. Először a szakítás, után az új kapcsolat!

Továbbá ne várd el, hogy a jó barátod akarjon lenni az exed, és ne sértődj meg, ha erre nem képes.

Ha téged dobtak...


Az első, hogy ne kezdj el könyörögni - megalázkodni -, vitatkozni, ellenszegülni. A másik döntésén nagy valószínűséggel nem tudsz változtatni. Mondd azt, hogy elfogadod a döntését, de nem értesz egyet vele.

Próbálj meg ne találkozni vele néhány hétig, ha erre van lehetőség. Ha egy helyen tanultok, dolgoztok, akkor igyekezz elkerülni. Könnyebben gyógyulnak így a sebek...

Ha eltelik az első és legrosszabb időszak, felvehetitek újra a kapcsolatot mint barátok, de nem muszáj, sőt. Nem kell barátnak lenni, de ellenségnek sem.

Ne gondolkodj azon, mi volt a hiba veled. Legtöbb esetben csak arról van szó, hogy nem voltatok egymáshoz valók. Természetes, ha sírsz, rosszul érzed magad, vagy akár megalázottnak is. De ezeket a dolgokat az exed ne lássa, és ne tedd közzé online.

Beszéld ki a problémát a barátokkal vagy a családoddal, és adj időt magadnak, hogy túllégy rajta. Készítsd fel magad arra is, hogy esetleg láthatod a volt párodat egy új kedvessel.

Még ha rosszul is viselkedett, bánt veled, ne vidd túlzásba a róla való pletykálkodást, és ne add ki a titkait, ez nem szép dolog. Ha az exed terjeszt rólad igaztalan dolgokat, ne bonyolódj bele nyílt harcba.

Inkább mondd el a hozzád közelállóknak az igazat, akik fontosak számodra, azok fontos, hogy tudják.

Végül pedig, de nem utolsósorban: ne ugorj bele csak azért gyorsan egy új kapcsolatba, hogy az exed lássa, te is kellesz valakinek...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.