Nem lehet csak úgy figyelmen kívül hagyni

Kell az a mentőöv szakítás idején!

Lehet, hogy manapság kevesen lepődnek meg, ha egy összeillőnek tartott pár egyik napról a másikra szakít. Felgyorsult világunkban az elváláson is igyekszünk gyorsan túllenni. Van azonban, amit nem szabad erőltetni.

2011.06.24 14:50ma.hu

Igen. Talán jobban szerelmesek voltunk a párunkba, mint ő belénk. Talán sokkal jobban megviseltek bennünket a végül hosszas rágódás után kimondott szavak.

Meg lehet fogadni a barátok tanácsát,
akik arra biztatnak, ne is törődjünk vele, majd túlleszünk rajta, jön valaki más. Persze, jön - idővel.

Hiába hangoztatjuk ugyanis a "trendi" tanácsokat, próbáljuk felvenni a "fel sem veszem" magatartást, ettől a szakítás még szakítás marad, és a seb fáj. Nem szabad erőltetni, hogy túllegyünk rajta, mert még nagyobb lelki sérülést okozhatunk magunknak.

Mi az, amit tehetünk?

Mj Ryan párkapcsolati szakértő kötetében - melyben azt a témakört járja körül, hogyan éljük túl a változást, amit nem szerettünk volna - azt írja: amikor egy változást nem vártunk és egyáltalán nem szerettük volna, ha megtörténik, fokozott bánat, egyféle gyász emészt bennünket.

Keresztül kell mennünk egy kétségtelenül nehéz, fájdalmas időszakon, folyamaton. Végül túljutunk rajta, de siettetni semmit sem lehet. Gondoljunk arra, hogy van fény az alagút végén.

Ne menjünk mélyebbre!

Ne lovalljuk bele magunkat negatív és szomorú érzéseinkbe. Adjunk ezeknek is időt, de ne sokat. Ha észrevesszük, hogy megint a bánatunkon jár az agyunk, emlékeztessük magunkat: ha így haladunk, egyre mélyebbre jutunk, alighanem megbolondulunk - mással is lehet foglalkozni, tereljük el a gondolatainkat!

Kérjünk segítséget!

Családunktól vagy barátainktól kérhetünk segítséget! Mondjuk el nekik, hogy mi történt, ha nem is akarjuk teljesen kiönteni a szívünket, arra szükségünk lesz, hogy különböző programokon vegyünk részt velük, amelyek alkalmasak a figyelem elterelésére. Plusz, ha mások mesélnek a saját dolgaikról, problémáikról, egy időre valóban el tudjuk felejteni a sajátunkat.

Néha a barátok sem nagyon tudják, mivel vigasztalhatnának, de egy vidám program, egy vacsora, egy kirándulás szervezése máris jobb kedvre derítheti az embert.

Ellenőrizzük magukat!

Egy dolog van, amit igen nehezen lehet kezelni: elveszítjük olykor a "józan ítélőképességünket", és rettentően el tudunk keseredni, úgy érezzük, kicsúszik a lábunk alól a talaj, egymás után csináljuk a butaságokat, hibát hibára halmozunk.

Próbáljuk meg kontrollálni a cselekedeteinket. "Kapcsoljunk át" olyan gondolatokra, melyeket ellenőrzésünk alatt tudunk tartani, vagy vágjunk bele valamilyen fizikai elfoglaltságba.

A testmozgás kifáraszt és fel is pörget. Megerősít és leviszi a koleszterinszintet, ami segíti az önkontroll könnyebb visszaszerzését is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.