Egy éve múlva szakítással ér majd véget?

Tudományos teszt, ami megjósolja a szerelmi kapcsolatok végét

Egy asszociációs módszerre építő pszichológiai teszt segíthet a pároknak, hogy még időben kiderítsék: van-e jövője a kapcsolatuknak.

2010.10.12 17:00medipress.hu

A New York állambeli Rochester Egyetem munkatársai által kidolgozott szóasszociációs módszer segítségével könnyen kideríthető, hogy a párok tagjai pontosan mit gondolnak egymásról, aszerint, hogy milyen gyorsasággal és könnyedséggel képesek pozitív, vagy negatív érzelmeket, illetve hangulatokat párosítani társukhoz.

A szakemberek szerint, ha valaki könnyedén és automatikusan társítja a kellemes szavakat a párjához, akkor kapcsolatuk sokkal erősebb és nagyobb valószínűséggel állja ki az idő próbáját - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

A kutatásban résztvevő 116 ember közül végül 19-en szakítottak párjukkal, vagyis a kutatócsoport által megjósolt 16 százalék bontotta fel egy éven belül a kapcsolatát.

"Számomra az volt igazán izgalmas az eredményeinkkel kapcsolatban, hogy a mi becsléseink sokkal pontosabbaknak bizonyultak annál, mint amit a résztvevők mondtak, illetve gondoltak a saját kapcsolataikról" - mondta Ronald Rogge, a tanulmány vezető szerzője.

"Azok az emberek, akik negatív érzelmeket társítottak párjukhoz, hétszer nagyobb valószínűséggel léptek ki a kapcsolatból a következő évben.

A nehézséget azt jelenti, hogy sokan azt hiszik, tisztában vannak azzal, milyen boldog kapcsolatban élnek, azonban a valóság sokszor teljesen mást rejt. Még rosszabb, hogy sokan nem is akarják elmondani, ha már nem érzik olyan boldognak magukat a kapcsolatukban"
- mondta a szakember, azokra a korábbi kutatásokra utalva, amelyek szerint azért nem lehet pontosan meghatározni, hogy valaki mennyire elégedett a párkapcsolatával, mert az emberek nem őszintén vallanak az érzelmeikről a kutatóknak.

"Ez a módszer különleges bepillantást enged az emberek valódi érzelmeibe, amelyeket képtelenek, vagy egyszerűen nem akarnak bevallani."

A szerelmi vizsga során a résztvevőknek először egy párkapcsolatukra vonatkozó kérdőívet kellett kitölteniük, majd alávetették őket a szóasszociációs tesztnek.

Ez a módszer egy olyan technikára épül, amellyel a rasszizmust és az előítéleteket lehet kiszűrni, illetve minden olyan érzést, amelyet az emberek nem szívesen vallanak be még saját maguknak sem, nemhogy a szakembereknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.