A kapcsolat nem hagy időt másokra?

A szerelem ára: közeli barátaidat veszíted el

Valószínűleg mindenki tudja, hogy a szenvedélyes szerelmi kapcsolat nem hagy időt másokra. A kutatók most számokkal is igazolták ezt a megfigyelést.

2010.09.23 11:00medipress.hu

Az Oxford Egyetem kutatói legközelebbi barátaikról kérdeztek embereket, különös tekintettel arra, hogyan változott a számuk, amikor egy románcba bonyolódtak. Kiderült, hogy a legbelső kör, ami körülbelül öt embert jelent, az új partner állandó jelenlétével kettővel csökkent.

"A szerelmi viszonyt kezdő személyek legbelső körében a szokásos átlagosan öt ember helyett csak négynek marad hely" - magyarázta Robin Dunbar antropológus, aki a Brit Tudományos Fesztivál keretében mutatta be kutatásának eredményeit az Aston Egyetemen.

"Tekintetbe véve, hogy ebből a négyből egy az új szerelmi partner, a helyzet az, hogy két másikról le kellett mondani."

Dunbar professzor munkatársaival a társadalmi hálózatokat vizsgálja, és azt, hogyan kezeljük ezek méretét és összetételét. Korábban kimutatta, hogy egy személynek reálisan maximum 150 barátja lehet.

A Facebook közösségi oldalon például a tagoknak jellemzően 120-130 barátja van. Ezt a számot aztán egyre kisebb csoportokra lehet osztani, míg végül elérünk egy négy-hat fős belső körhöz.

Ők azok az emberek, akikkel hetente legalább egyszer találkozunk, és hozzájuk fordulunk a bajban. A következő rétegbe azok tartoznak, akikkel körülbelül havonta találkozunk; ők alkotják a "szimpátia csoportot".

Ők azok, akik ha holnap meghalnának, hiányoznának nekünk, és elszomorítana bennünket.

A kutatók legújabb tanulmányukban 540 tizennyolc éven felüli embert kérdeztek meg kapcsolataikról, illetve arról a teherről, amit egy új szerelmi partner felbukkanása jelent kapcsolataikra nézve.

Az eredmények alátámasztják azt a köztudatban lévő elképzelést, mely szerint a szerelem következtében szűkül a támogatók köre: az új partner megjelenésével jellemzően egy családtag és egy barát lép ki a körből.

"Véleményem szerint az történik ilyen esetben, hogy a figyelmünk annyira a szerelmi partnerre összpontosul, hogy nem szánunk időt arra, hogy a többiekkel is találkozzunk, akik fontosak számunkra. Ezért néhány kapcsolat megromlik, és az alacsonyabb szintű rétegbe kerül át" - foglalta össze Dunbar professzor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.