Tippek nőknek!

A férfiak szeme elárulja, hogy kalandra vagy szerelemre vágynak

A kutatásból az derült ki, hogy azok a férfiak, akik a kísérlet alatt csupán egy kalandra vágytak egy nővel, nagyobb valószínűséggel vették szemügyre a testét, mint a hosszú távú kapcsolatot fontolgató férfiak.

2010.09.22 15:00medipress.hu

A hosszú távú kapcsolatra vágyó férfiak inkább a nő arcát nézték meg elsőként.

Az eredmények a tanulmány társszerzője, Jaime Confer, a Texasi Egyetem pszichológusa szerint a férfiak evolúciós evolúciós motivációit tükrözik. Azok a férfiak, akik csupán egy rövid kalandot keresnek, tudat alatt a nők csípőjét nézik meg, hogy ez alapján ítéljék meg a pillanatnyi termékenységét.

A hosszú távú kapcsolatra vágyó férfiakat viszont inkább a nő arca érdekli, hogy hosszútávú termékenységéről kapjanak képet.

Test vagy arc?

A korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a nők arca fiatalságukat és egészségüket mutatja, ami befolyásolhatja jövőbeli termékenységüket. A sok ránc például arra utalhat, hogy nem sok termékeny éve maradt hátra.

A test ezzel szemben azzal kapcsolatban árul el sokat, milyen termékeny a nő az adott pillanatban.

Confer és munkatársai 192 heteroszexuális férfit és 183 nőt vizsgáltak egy kollégiumban, hogy kiderítsék, rövid- vagy hosszútávú kapcsolatra vágynak. A hallgatóknak egy potenciális partner eltakart képét mutatták úgy, hogy a takarás a fejet és a ruhát viselő testet egyaránt elfedte. Az alanyok választhattak, hogy a fejet vagy a testet teszik láthatóvá, de egyszerre a kettőt nem fedhették fel.

Összességében a férfiak 61, és a nők 69 százaléka akarta megnézni az arcot. A rövid távon gondolkodó férfiak között azonban a nő arcára irányuló kíváncsiság csökkenő tendenciát mutatott. A rövid távú kapcsolatot kereső férfiak 52 százaléka akarta szemügyre venni a nő testét.

Ha a férfiak többé-kevésbé véletlenszerűen, bármilyen különösebb megfontolás nélkül választottak volna, a statisztikák szerint 39,5 százalékuk választotta volna a nő testét. Ezzel szemben a kísérletben résztvevők közül a hosszú távú kapcsolatban gondolkodó férfiak 68 százaléka választotta a nő arcát.

Az Evolution and Human Behavior szaklap szeptemberi számában közzétett tanulmány szerzői szerint a nők esetében az alanyok a kapcsolat természetétől függetlenül többen akarták szemügyre venni a férfi arcát.

Confer szerint további kutatásokra lesz szükség annak megállapítására, hogy az emberek az esztétikumot vagy valamilyen más jelet, például személyiségjegyeket illetve a romantikus érdeklődés valamiféle viszonzását keresték.

A jövőbeli kutatásoknak egyéb, reálisabb részleteket is figyelembe kell venniük, hogy kideríthessék, milyen sugalmazó jelekre figyelnek az emberek, amikor partnert keresnek a való életben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.