Gumi nélkül jobb?

Túl gyakori a védekezés nélküli szex a fiatalok életében

Egyre gyakrabban mondanak le a védekezésről a szexuális életet élő fiatalok egy nemzetközi tanulmány szerint. A huszonöt európai, észak-amerikai és ázsiai-csendes-óceáni térségben lévő országból származó több mint 5200 megkérdezettnek csaknem fele (45 százaléka) ismerte el, hogy egyszer már létesített védekezés nélkül szexuális kapcsolatot.

2010.09.21 19:32MTI

Egy évvel korábban ez az arány még 36 százalékos volt. A tanulmányt a Világnépesség Német Alapítvány (DSW) kedden kilenc további nemzetközi szervezettel közösen mutatta be Hannoverben a szeptember 26-i fogamzásgátlás világnapja alkalmából.

Bár a nemzetközi tanulmányt német alapítvány végezte, Németországban nem kérdezték meg a fiatalokat a témáról. Ott a szeptemberben bemutatott, az egészségügyi felvilágosítással foglalkozó tartományi központ által készített Fiatalok szexualitása 2010 elnevezésű tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a német fiúk és lányok minden eddiginél jobban védekeznek: sokan a fogamzásgátló tablettát és az óvszert egyszerre alkalmazzák, hogy a nem várt terhességet és a betegségeket is elkerüljék.

A vizsgálat során 2009-ben 3500 fiatalt kérdeztek meg. A DSW eredményei szerint a fiataloknak csak a fele gondolja úgy, hogy eleget tud a védekezés különböző lehetőségeiről. A török fiataloknak több mint egyharmada szerint a nem kívánt terhesség megelőzéséhez elegendő a szexuális együttlét utáni alapos zuhany vagy fürdés.

A thaiföldi fiataloknak szintén egyharmada véli úgy, hogy "nem menő" a védekezés. Az adatok szerint évente világszerte tizennégymillió 15 és 19 év közötti fiatal lány szüli meg gyermekét.

"A tanulmány üzenete világos: csak a megfelelően felvilágosított fiatalok képesek felelősségteljes döntéseket hozni a szexuális életükkel kapcsolatban"
- fejtette ki Renate Bähr, a DSW vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.