Különleges zöld torta - cukorral

Tortát spárgából?

Meghökkentően hangozhat, mégis remek, rendhagyó ízű tortát készíthetünk a spárgából - kell hozzá némi előkészület, de megéri!

2011.12.16 06:29ma.hu

Elsőre talán meglepőnek hangzik, de a spárgából is lehet tortát készíteni. Furcsán hathat egymás mellett a cukorral és a süteménykészítéshez szükséges hozzávalókkal, de érdemes kipróbálni.

Hozzávalók 8 szelethez:

- A tésztához:

- 200 gr lágy margarin
- 300 gr liszt
- 1 evőkanál tejfel
- 1 tojássárgája
- só

- A töltelékhez:

- 400 gr zöldspárga
- só, fehér bors
- 1 kávéskanál citromlé
- 1 mokkacukor
- 150 gr eidami sajt
- 250 gr tehéntúró
- 2 tojás + 2 tojássárgája
- 1 dl tejszín
- 1 csokor petrezselyem
- őrölt szerecsendió
- 40 gr reszelt parmezán sajt

Margarinnal kikenünk és liszttel meghintünk egy 24-26 cm átmérőjű, lapos gyümölcstortaformát. A lisztet, a margarint, a tejfölt, a tojássárgáját és egy mokkáskanál sót összegyúrunk.

Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és egy órára betesszük a hűtőszekrénybe. Közben megmossuk a spárgasípokat, fás végüket levágjuk, összekötözzük, enyhén sós, a citromlével és a cukorral ízesített vízbe dobjuk és 10 percig főzzük.

Jégkockával lehűtött vízbe szedjük, konyharuhára terítjük, szikkadni hagyjuk. 12 db 10-12 cm hosszú spárgaszálat félreteszünk a díszítéshez, a többit ½ cm-es darabokra vágjuk.

A sajtot apróra felkockázzuk, hozzáadjuk a túrót, a tojásokat és 1 tojássárgáját, a felaprított spárgát, a vágott petrezselymet és a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, összedolgozzuk.

A sütőt előmelegítjük 180 C-fokra. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, kibéleljük vele a tortaformát, villával megszurkáljuk és belesimítjuk a tölteléket.

Csillagalakban a tetejére rendezzük a spárgaszálakat és megszórjuk a reszelt sajttal. A tészta peremét megkenjük a maradék 1 tojássárgájával és 45-50 percig sütjük.

5 percig a formában hagyjuk hűlni, óvatosan lapos tálra csúsztatjuk. Tortaszerűen szeleteljük és langymelegen vagy hidegen fogyasztjuk.

Italajánlat: könnyű, félszáraz fehérbor

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.