A mélyrepülés gasztronómiája

Így esznek ők a válságban

Vége a háromórás, borral megöntözött és konyakkal zárt ebédeknek. A válság a vendéglőket sem kerüli el, az étlapnak tömörebbnek kell lennie, a vendégek gyakorta a ház kimért borát isszák.

2011.11.27 09:16MTI

Bármilyen súlyos az euró válsága, enni kell, legfeljebb másként: Brüsszel európai negyedében, ahol három nemzetközi szervezet és a hozzájuk kapcsolódó intézmények tisztviselőserege dolgozik, a gasztronómia is alkalmazkodik az új körülményekhez. Manapság a szűkített reprezentációs keretekből kevesebb pénz jut a számlára, de az étkezésre szánt idő is szűkösebb. És mégis...

Két gasztronómiai szakember, Hughes Belin újságíró és Sophie Wozniak tanácsadó éppen ebben a helyzetben látta időszerűnek megjelentetni étkezési kalauzának második kiadását, amely a negyed 350 vendéglőjét és gyorsétkezőhelyét értékeli. Mindketten gondosan és személyesen ellenőrizték a bemutatott konyhákat.

"A vendégeknek elegük van a borsos számlákból és a vendéglősök, ha nem akarják bezárni létesítményüket, kénytelenek alkalmazkodni az új helyzethez" - mondta az AFP-nek Hughes Belin. "Vége a háromórás, borral megöntözött és konyakkal zárt ebédeknek. A válság a vendéglőket sem kerüli el, az étlapnak tömörebbnek kell lennie, a vendégek gyakorta a ház kimért borát isszák" - magyarázta a szakember.

A 250 oldalas, 9,95 euróért kapható zsebformátumú kötet szerzői nem tagadják, hogy gasztronómiai kalauzuk csak a saját véleményüket fejezi ki. Nem csupán a jó helyeket sorolják fel, de azokat is, amelyeket szerintük jobb elkerülni.

Így például az egyik, az Európai Bizottság épületéhez közeli létesítmény konyháját megdicsérik, viszont megjegyzik, hogy a kiszolgálás "nagyon kelletlen".

A szerzők nincsenek túlságosan jó véleménnyel az európai negyed vendéglátásának általános színvonaláról, csupán 44 igazán "jó konyhát" találtak. Így könyvük aligha vált ki elragadtatást a benne szereplő létesítmények körében, különösen a lista végén szereplő 52 étkezőhely lehet elégedetlen.

A tét ugyanis nem akármilyen: a vendégek az EU és más intézmények magas rangú vezetői, ügyvédek, parlamenti képviselők, kijárók, tehát tehetős emberek, akik szeretik és értékelik a jó konyhát. A negyed kisvendéglőiben pedig több ezer tisztviselő, alkalmazott kapja be ebédjét, ha meg akar szabadulni a cégek belső éttermeinek egyhangúbb kosztjától.

A gasztronómiai kalauz szerzői színnel rangsorolják az egyes vendéglőket. Piros színnel jelölik a nem ajánlott létesítményeket, a narancsszín az egyenlőtlen minőséget jelzi - az utóbbi a megjelölt helyek felének jár. Zölddel az ajánlott étkezőhelyek szerepelnek, míg a kék a szerzők kedvenceinek jár - azoknak, amelyeknél az adott kategóriának megfelelő árért a legjobb ízeket, kiszolgálást és légkört élvezhetik a vendégek. Még válságban is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.