Nagyszabású kortárs táncművészeti rendezvény!

10. SzólóDuó Fesztivál a MU Színházban!

2009. év első nagyszabású kortárs táncművészeti rendezvényét a 10. alkalommal megrenezésre kerülő SzólóDuó nemzetközi táncfesztivál. A háromnapos eseményen, a versenyprogramban hazai és a külföldi táncosok mutatják be produkcióikat 2009. január 9. és 11. között esténkét 20.00 órától a MU Színházban.

2008.12.15 14:50ma.hu

A SzólóDuó Fesztivált szervező Orkesztika Alapítvány a magyar mozdulatművészet száz éves hagyományának megőrzésével és megújításával, értékeinek közvetítésével foglalkozik. Ilyen értéknek tekinti a nyitottságot, a szárnyait bontogató vagy épp a tapasztalt alkotó táncosok bátorítását, bemutatását és megismertetését. A SzólóDuó Fesztivál során az együttgondolkodás és nem a verseny, az elhivatottság és nem a hivatalosság fontos számunkra. Többre értékeljük a művészi élményt, mint ha csupán technikailag hibátlan egy produkció. 

Az eredetiség és a frissesség elkötelezett hívei vagyunk, érkezzen képviselője a világ bármely tájáról. A SzólóDuó Fesztivál hazánkban egyedülálló, az egyetlen nyitott pályázati rendszerrel működő kortárs táncfesztivál. Mind a hazai és mind a külföldi résztvevők száma évről-évre emelkedik. Ez az örömteli növekedés lehetővé teszi, hogy egyre szélesebb kör vegyen részt abban az innovatív alkotó folyamatban, amely a fesztiválunkat jellemzi: a színpadi megmérettetésen túl valamennyi táncos-koreográfus szakmai beszélgetéseken vehet részt a nemzetközi zsűri tagjaival. 

E magas szintű és személyre szóló támogatással mélyítjük el a modern tánc területén tevékenykedő alkotók művészi továbbfejlődését, kiteljesedését. A 2009-es Fesztivál újdonsága a versenyprogram minden estéjén egy meghívott táncos előadása, így Anna Piotrowska (PL), Bruno Isakovics (CRO-NL), valamint Bacskai Ildikó és Bajári Levente (H) fellépését tekintheti meg a közönség 2009. január 9-11. között a MU Színházban. 

Minden meghívott alkotó életében fontos állomás volt a SzólóDuó Fesztivál. 2009. január 13-án a Millenáris Teátrumban a versenyprogram „legjobbjait" láthatja a közönség egyrészt a szakmai zsűri döntése, másrészt a közönség szavazata alapján. Ezen az estén olyan díjazott bemutatókat láthatunk – hiszen minden résztvevő a SzólóDuó Fesztiválra készítette darabját - melyben a táncos vagy egyedül, szólóban szárnyal, vagy két táncosra álmodott meg a koreográfus. 

A SzólóDuó 2009 Gálasestjének sztárvendége: Horváth Csaba és Dresch Mihály lesz, műsorvezetője pedig Novák Péter.

A SzólóDuó Fesztiválra 2009-ben a magyarok mellett lengyel, cseh, német, svéd, mexikói, holland, belga, osztrák, koreai, izraeli, francia és török alkotók jelentkeztek. 

A SzólóDuó Fesztivál 2009 zsűrijének Uhrik Dóra Kossuth-díjas táncművész, Nívó-díjas táncpedagógus és koreográfus, a pécsi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium táncművészeti vezetője, Hegedűs Sándor tánckritikus, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára és Fenyves Márk vizuális művész, az Orkesztika Alapítvány Kuratóriumának vezetője mellett neves külföldi szakemberek is a tagjai lesznek: Mary Brennan, a The Herald tánckritikusának és Berrak Yedek koreográfus, táncművész, a prágai Duncan Center vezető tanárának személyében.

10. SzólóDuó nemzetközi táncfesztivál 

Megnyitó Est – 2009. január 8. csütörtök 20h – Mozdulatművészeti Stúdió Versenyprogram – 2009. január 9-11. esténként 20h – MU Színház Gálaest – 2009. január 13. kedd 20h – Millenáris Teátrum Január 9-11. péntektől – vasárnapig 10-13.30h / Mozdulatművészeti Stúdió – Kurzusprogram 10-12h Kortárs Tánc & Fizikai Színház Kurzus – Anna Piotrowska (PL) vezetésével 12-13.30h Kortárs tréning Hámor József (H) vezetésével 

Helyszínek: - Mozdulatművészeti Stúdió 1097 Budapest, Tagló u. 11-13. Tel: +361-321-9745; - MU Színház 1117 Budapest, Kőrösy J. u. 17. Tel: +361-466-4627; - Millenáris Teátrum 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20. Tel: +361-438-5312 

A SzólóDuó 2009 hivatalos oldala: www.szoloduo.com Együttműködő partnereink: EFERTE Dance Developmnet Foundation, a prágai Duncan Center Conservatory, MU Színház, Millenáris Nonprofit Kft. Főtámogató: Antenna Hungária Zrt. Támogatók: OKM, NCA, NKA - Táncművészeti Szakkollégium, Danubius Hotels Group, Lengyel Intézet, Cseh Centrum, Orkesztika Alapítvány – Mozdulatművészeti Stúdió, SEAT, Delta Zrt., Kemikál Zrt., Táncélet.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.