Emlék

Kiállítás mutatja be a bonni Beethoven-ház 125 éves történetét

Ritkán látható korabeli dokumentumokban gazdag időszaki tárlat mutatja be hétfőtől a bonni Beethoven-ház 125 éves történetét.

2014.02.25 03:29ma.hu

Az augusztus 17-ig látogatható kiállításon Ludwig van Beethoven szülőházának napjainkig nyúló, fordulatos történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A Bonn belvárosában található épület lebontásának megelőzésére 12 tekintélyes helyi polgár egyesületet alapított 1889. február 24-én, pontosan 125 évvel ezelőtt.

A ház akkoriban 60 embernek adott szállást. A földszinten egy vendéglátóhely is üzemelt, az itt fellépő női kórus tagjai öltözőnek használták a szobát, ahol a zeneszerző született. Amikor egy bécsi zenekritikus a helyszínt méltatlannak nevezte a komponista örökségéhez, az akkori bonni főpolgármester keserű panaszra fakadt, amiért egy olyan "bolond legény", mint Beethoven utólag ilyen súlyosan rombolhatja a város tekintélyét.

A tárlaton korabeli levelek, újságcikkek és más dokumentumok idézik fel a hely történetét. Többek között kiállítják Brahms és Verdi köszönőlevelét, amelyet az egyesület elnökségének címeztek; felidézik, hogyan alakult meg a tudományos kutatóintézet és archívum a zeneszerző halálának centenáriumán, 1927-ben; bemutatják az egyesület alapításának századik évfordulóján, 1989-ben felavatott kamarazenei hangversenytermet; végül pedig a látogatók bepillantást nyerhetnek a digitális Beethoven-ház 2004-es megnyitásának hátterébe is.

A kiállítás bemutatja, hogyan nőtte ki magát az intézmény öt generáció alatt a világ vezető Beethoven-központjává, amely ma már egyszerre emlékhely, múzeum és kutatóintézet - magyarázta Malte Boecker igazgató.

A bonni Beethoven-házat évente mintegy 100 ezer érdeklődő keresi fel, akiknek 60 százaléka külföldi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.