Outsourcing

Csaló a japán Beethovennek tartott süket zeneszerző

Mással íratta műveit "a digitális kor Beethovenjeként" ünnepelt süket japán zeneszerző. Az álkomponista megbocsáthatatlannak tartja csalását.

2014.02.06 08:45MTI

Az ötvenéves Szamuragocsi Mamoru, aki zömében videojátékok aláfestő zenéjének szerzőjeként dolgozik, csaknem húsz éve másvalakivel íratja darabjait - ismerte el a muzsikust képviselő ügyvéd szerdán.

Nem ő szerezte a leghíresebb művének tartott Hirosima-szimfóniát, amelyet az áldozatok emlékére alkotott. Azt a hegedőszonátát sem ő komponálta, amelyre a közelgő szocsi téli olimpia japán jégtáncosa, Takahasi Daiszuke előadja rövid programját.

Az ügyvéd arról számolt be, hogy bizonyos körülmények miatt a valódi szerző nem szívesen áll a nyilvánosság elé.

Szamuragocsi azt állítja, hogy maga komponálja darabjainak alapját. Az ügyvéd szerint a süket zenész elmagyarázza elképzeléseit a háttérben dolgozó szerzőnek, aki ezután elkészíti a teljes zenét.

Először 1996 körül használta fel más ember munkáját, ekkor egy film zenéjének a megírására kérték fel. A háttérszemély a filmzene több mint felét készítette el - vallotta be Szamuragocsi, aki ekkor még nem volt teljesen süket, de állapota egyre súlyosbodott.

Szamuragocsi megbocsáthatatlannak tartja és mélységesen megbánta a csalást, ám jelenleg nincs olyan lelki állapotban, hogy megfelelően ki tudná fejezni gondolatait - idézte szavait az ügyvéd.

A hirosimai születésű zenész szülei az atomtámadás túlélői közt voltak - olvasható hivatalos honlapján. Édesanyja négyévesen kezdte zongorázni tanítani, tízévesen már Bachot és Beethovent játszott. Tudását önképzéssel szerezte.

Zenei hírnévre a Resident Evil című túlélőhorror-videojáték zenéjének szerzőjeként tett szert. Ismeretlen eredetű migrénnel és hallászavarokkal küzdött 17 éves kora óta, és 35 évesen végleg elveszítette a hallását. A komponálást tökéletes belső zenei hallására hagyatkozva azonban tovább folytatta.

Az amerikai Time magazin 2001-ben interjút közölt "a digitális kor Beeethovenjével", ahogy a lap a japán férfit nevezte. Szamurogocsi arról beszélt, hogy a süketség adomány számára, hiszen belülről hallhatja magát, ez pedig olyan, mintha a közvetlenül a szívével kerülne kapcsolatba. Isten áldásának nevezte hallása teljes elvesztését.

A japán NHK tévécsatorna tavaly márciusban hosszú dokumentumfilmet sugározott a zenészről. A lélek dallama című adás során a tévé kamerái a 2011-es földrengés és cunami sújtotta vidékre, Tohoku régióba kísérték el őt. Találkozott azokkal, akik a katasztrófa során veszítették el szeretteiket.

A filmen Szamuragocsi komponálás közben is látható volt: éppen rekviemet írt egy kislánynak, akinek édesanyja egyike volt a természeti csapás 19 ezer áldozatának. A megindító film után japánok tízezrei rohantak megvásárolni a szerző Hirosima-szimfónia című darabját, amelyet a katasztrófa túlélői a remény szimfóniájának neveztek, és amely a földrengés utáni újjáépítés himnuszává vált.

Szerda reggel az NHK tévécsatorna elnézést kért nézőitől a félrevezetésért. Nem az NHK volt azonban az egyetlen, akit Szamuragocsi megtévesztett. A lemezeit kiadó Nippon Columbia "meglepetten és dühösen" értesült a zenész ügyvédjének bejelentéséről - hangoztatta a társaság szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.