Elárverezik Beethoven Missa Solemnisének vázlatát

44 millió forint egy kottáért?!

Igen, ha azt Beethoven írta - közel kétszáz éves komolyzenei relikviáról van szó.

2014.01.08 18:25MTI

Elárverezik januárban Ludwig van Beethoven egy csaknem kétszáz éves jegyzetét - a Missa Solemnis egy részletének vázlata akár kétszázezer dollárért (mintegy 44 millió forintért) cserélhet gazdát egy amerikai aukción.

A jegyzetlap egy füzetből származik, amelybe a szakértők becslése szerint Beethoven 1820 körül írta a szerzeményeit. A lapra tintával jegyezte le a Missa Solemnis egy részletének vázlatát. Később a zeneszerző kitépte a füzetből a lapot, a táskájában őrizte, majd újra és újra ceruzával írt kiegészítésekkel látta el - közölte az amerikai New Hampshire államban lévő RR Aukciósház, ahol január 15-én kerül kalapács alá az irat.

A papírlapot csak 1996-ban fedezték fel újra Anton Schindler, Beethoven barátja és életrajzírója papírjai között. Szakértők megállapították az irat valódiságát, és még abban az évben 110 ezer dollárért árverezték el Londonban.

A jegyzet azóta még egyszer gazdát cserélt, jelenleg egy európai gyűjtő tulajdona, ő bocsátja árverésre a Beethoven-relikviát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.