Eddig túl gyorsan vagy túl lassan játszották

A Beethoven-kód titkai

Eddig túl gyorsan vagy ellenkezőleg, túl lassan játszották Ludwig van Beethoven darabjait - állítja egy holland karmester, akinek vezényletével a bécsi filharmonikusok azon dolgoznak, hogy a helyes tempóban rögzítsék a zeneszerző 2. szimfóniáját.

2010.10.06 16:15mult-kor.hu

Harke de Roos dirigens szerint Beethoven metronómjelzéseit már kétszáz éve rosszul olvassák, és eljött az ideje annak, hogy kiköszörüljék a csorbát.

A holland zenekutató, szerző és zongorista kétnapos próba után kezdte meg a zenekarral a felvételek rögzítését, a felvétel már októberben megjelenik.

"Mindannyian úttörők és idealisták vagyunk, de meg tudtuk győzni a zenészeket elképzelésünkről. Le voltak nyűgözve
" - fogalmazott Klaus Sälzer, a projekt vezetőinek egyike.

A Beethoven-kísérlet költségei mintegy 100 ezer eurót tesznek ki, az anyagi hátteret támogatók biztosítják, a szervezők májusban alapítványt hoztak létre. A projekt célja, hogy "helyreállítsák Beethoven munkáinak klasszikus egységét, és ezáltal sérült művészi becsületét is" - magyarázta Sälzer.

De Roos 1991-ben írott könyvében tárta a nyilvánosság elé elképzelését, most ennek helyességéről akarja meggyőzni a zenevilágot.

A bonni Beethoven-ház ugyan fenntartásokkal szemléli de Roos elképzeléseit, de izgalmasnak találják az eltérő interpretációkat.

Mindazonáltal megvárják, míg elkészül a felvétel, mielőtt eldöntik, aktívan részt vesznek-e a projektben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.