Ttizenhárom ország zeneszerzői mutatják be

Chopin fesztivál Bécsben

A híres lengyel zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából Chopin fesztiválnak ad otthont az osztrák főváros szeptember 16-26. között.

2010.09.09 15:15ma.hu

A Bécsi Lengyel Intézet kezdeményezésére létrejött nemzetközi fesztivál, a Round About Chopin keretében tizenhárom ország zeneszerzői interpretálják a legkülönbözőbb módon és stílusban Frédéric Chopin zenéjét.

Mindjárt a nyitóesten különleges produkcióval találkozhat a közönség: a világ legnagyobb üveghárfáját magáénak tudó lengyel GlassDuo és a KV 617 együttes mutatja be közös Chopin-projektjét, amelynek keretében teljesen új módon, legalább annyira sokoldalúan, mint amilyen színesen és intenzíven élhetik meg az érdeklődők Chopin zenéjét.

Változatosságot és sok újdonságot ígér a török Can Aksel Akin, Bekir Kucukay és Emrecan Yavuz zongora- és gitárprodukciója is; lenyűgöző improvizációiról és kölcsönhatásairól ismert a szopránt elektronikus hangokkal, csellóval, zongorával és dobbal ötvöző lengyel zenekar, a Chopin Around.

Glass Duo

A bécsi Közép-európai Kamarazenekart az erdélyi születésű Ajtony Csaba vezényli, aki zeneszerzőként és karmesterként egyaránt több díjat és kitüntetést is kapott már.

A fesztivál résztvevői között van továbbá finn, francia, holland, olasz, litván, osztrák, portugál, román, svéd és szlovák zeneművész is.

A klasszikus koncerteknek a Haus der Musik, a dzsessz és világzenei produkcióknak a Porgy&Bess ad otthont.

Részletes program: www.chopin2010.at

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.