281 filmet neveztek a mustrára

Elkezdődött a Super 8 mm filmfesztivál

Hatvanöt filmet, többségében külföldi alkotó munkáját láthatja keddtől a közönség az idei Nemzetközi Super 8 mm Filmfesztiválon Szegeden.

2010.09.08 07:00MTI

Mint azt Rózsa Péter főszervező elmondta, idén 281 filmet neveztek a mustrára. Nagy részük külföldi, ugyanis 2007 óta együttműködnek a Cambridge International Super 8 Film Festivallal: aki oda nevez, a Tisza-parti megmérettetésre is beadhatja munkáját.

Az ott összegyűlt filmek így láthatók a dél-alföldi településen is. Ennek köszönhetően ausztrál, kanadai, brazil és japán alkotók munkáit is vetítik a szegedi mustrán.

A külföldiek mellett persze magyar filmeket is láthat a közönség. Idén 10-15 hazai filmes nevezett, ami Rózsa Péter szerint szép szám ahhoz képest, hogy mennyien forgatnak super 8-as filmre itthon.

A vasárnapig tartó fesztiválon, amelynek a Grand Café ad otthont, idén sláger a horror, illetve a thriller - tette hozzá a főszervező.

Összesen kilenc kategóriában - kisjátékfilm, fikciós, kísérleti, dokumentum, animációs, elbeszélés, film noir, videóklip, thriller - várták az alkotásokat a versenyprogramba.

A filmes seregszemlén a hagyományokhoz híven, idén is csak olyan művek indulhattak, melyeket super 8 mm-es technikával forgattak, az utómunkáknál azonban már engedélyezett volt a digitális technika alkalmazása.

Az idegen nyelvű filmeknél magyar feliratozást kértek a szervezők. A szegedi fesztivál megálmodói ma már nemcsak a filmek gyűjtésével és bemutatásával foglalkoznak, hanem aktív, analóg multimédia performanszokat is tartanak, ahol a főszerep a 8 mm-es filmeké, a zenéé, az élő szövegé és a mindezt összefogó "varázslaté".

Az idei fesztivál látogatói a filmvetítések, koncertek, kiállítások mellett ilyen produkciók részesei is lehetnek - ígérte Rózsa Péter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.