Három hazai csemege debütál

Magyar alkotások a montreali filmfesztiválon

Három hazai alkotás is debütál az öt kontinens kortárs művészetét bemutató nemzetközi filmfesztiválon.

2010.08.25 13:00MTI

A Kolorádó Kid, a Köntörfalak és a Vespa című magyar mozit is levetítik a csütörtökön kezdődő montreali filmfesztiválon. A friss európai filmtermelést összefogó válogatásban lesz látható a magyar filmtermés a montreali seregszemlén, szeptember 6-ig bezárólag.

Az öt kontinens kortárs filmművészetét bemutató montreali World Film seregszemle a nemzetközi produceri szövetség (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 13 nemzetközi fesztivál egyike.

A rendezvényen csütörtöktől szeptember 6-ig három magyar játékfilmet, a Kolorádó Kidet, a Köntörfalakat és a Vespát mutatják be - tájékoztatta a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-t.

Vágvölgyi B. András filmrendezői debütálása, a Kolorádó Kid az első filmek versenyében indul Montrealban; a mezőnyben 24 filmet vetítenek.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült alkotás az idei Magyar Filmszemlén elnyerte a Moziverzum-díjat, a látványtervező Banovich Tamás pedig a legjobb látványért járó elismerést.

A történetben az 1956-os forradalomban való részvételért másfél évtizedre börtönbe kerülő rakodó és szerencsejátékos 1974-ben egy teljesen más világba szabadul ki.

A Kolorádó Kid brit támogatói közreműködéssel készült, a producer Csáky Attila, a főbb szerepekben Nagy Zsolt, Sárosdy Lilla, Fullajtár Andrea és Gáspár Tibor látható. A rendező Vágvölgyi B. András személyesen vesz részt a montreali díszbemutatón.

Dyga Zsombor Köntörfalak és Groó Diána Vespa című játékfilmjét a montreali fesztiválon láthatja először az amerikai közönség. Mindkét alkotás a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült, és a februári Magyar Filmszemle több díjjal jutalmazta őket.

Dyga Zsombor a Köntörfalakért a legjobb rendező megosztott díja mellett a film.hu közönségdíját is elnyerte; a főszereplő Elek Ferencet a legjobb színész, míg Czakó Juditot a legjobb vágó díjával méltatták. A történet napjaink Budapestjén, a belváros szívében két vadidegen félresikerült randijából indul ki.

Groó Diana második játékfilmje, a Vespa magyar-szerb koprodukcióban készült, a producer Szekeres Dénes volt.

A film főszerepében látható amatőr gyerekszínész Tóth Sándor-különdíjat nyert és a filmzenét jegyző Kardos Dánielt és Balogh Rudolfot is díjazta a 41. Magyar Filmszemle.

A Vespa főhőse egy vidéki roma kisfiú, aki kártyán nyer egy motorbiciklit érő kupont, a motorért azonban el kell jutnia Budapestre.

Mindkét alkotás a friss európai filmtermés javát felvonultató válogatásban lesz látható Montrealban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.