14 versenyfilmet nézhetünk meg!

Megvan a CineFest versenyprogramja!

Összeállt a szeptember 10. és 19. között tartandó 7. Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nagyjátékfilmes blokkja. A szervezők szerint a 14 filmből álló program minden, már díjnyertes darabja méltó a figyelemre.

2010.08.25 07:00ma.hu
Xavier DOLAN: Megöltem anyámat

A mezőnyt ugyanis Oscar-jelölt vagy Cannes-ban, Velencében, Berlinben már díjazott jobbnál jobb alkotások hazai ősbemutatói alkotják – sokukat egyedül itt láthatja a magyar közönség.

A 14 versenyfilm között lesz Oscar-jelölt amerikai elsőfilm (A befagyott folyó – Frozen River), Oscar-díjas független film (Precious), sötét és szexi mozi kelet-európai plázafüggő tinilányokról (Plázacicák), kemény bolgár drogdráma (Keleti játékok), Velencében a legjobb rendezés díjával kitüntetett iráni film (Nők férfiak nélkül), cannes-i FIPRESCI-díjas magyar siker (Pál Adrienn), vitatott, botrányszagú és szintén Cannes-ban díjazott francia elsőfilm, amit Humbert Balsan – Tarr Béla és számos művészfilm producere – öngyilkossága inspirált (A gyermekeim apja – The Father of My Children).

Mint arról korábban már írtunk, Miskolcon lesz a premierje az HBO 15 Emmy-díjra jelölt, Al Pacino főszereplésével készült filmjének, a Dr. Halálnak (You Don't Know, Jack) is. A Kitekintés nevű blokkban szintén hazai premierek sora várja a nézőket.

A fesztivál új, CineClassics című sorozatában is szerepelnek játékfilmek, így például Korda Zoltán Magyaroszágon ritkán látható izgalmas brit mozija, A négy toll, valamint Kertész Mihály és Korda Sándor korai, itthon még soha nem játszott bécsi filmjei, köztük a Medardus, amit a Budapest Bár élőzene-kíséretével láthat majd a záróest közönsége.

Courtney HUNT: A befagyott folyó

A versenyfilmek teljes listája:

Kamen KALEV: Keleti játékok (Eastern Plays)

Frédéric SOJCHER: Hitler Hollywoodban (Hitler a Hollywood / Hitler in Hollywood)

Oscar Ruíz NAVIA: Rákcsapda (El vuelco del cangrejo / Crab Trap)

Mia HANSEN-LOVE: A gyermekeim apja (Le pere de mes enfants / Father of My Children)

Zach LeBEAU: A tudós (The Scientist)

Katarzyna ROSLIANEC: Plázacicák (Galerianki / Mall Girls)

Bernard BELLEFROID: Csónakverseny (La régate / The Boat Race)

Shirin NESHAT, Shoja AZARI: Nők férfiak nélkül (Zanan-e bedun-e mardan / Women Without Man)

GROÓ Diana: Vespa Xavier DOLAN: Megöltem anyámat (J'ai tué ma mere / I Killed My Mother)

KOCSIS Ágnes: Pál Adrienn

Lee DANIELS: Precious

Courtney HUNT: A befagyott folyó (Frozen River)

Nader T. HOMAYOUN: Tehroun

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.