Jazzforum Budapest

Megújul a Budapest Music Center fesztiválja

Új néven, de már nyolcadszor jelentkezik az évadkezdet egyik meghatározó jazzeseménye: a szerdán induló Jazzforum Budapestet Magyarország 2011-es EU-elnökségének előhangjául szánják a szervezők.

2010.09.09 09:15MTI

A korábban MOL Jazz Fesztiválként ismert jazz sorozat megújulva, Jazzforum Budapest néven várja közönségét, de legjobb hagyományait híven őrzi - mondta el Gőz László, a Budapest Music Center (BMC) vezetője.

Az ötnapos rendezvény 30 koncertjének zöme így hazai és külföldi zenészek koprodukciója, köztük 7 lemezbemutató is egyben. A Művészetek Palotája idén is - mint megnyitása óta mindig - a nyitó- és a záróhangversenynek ad helyet. Az idei fesztivál speciális fókuszát az EU-elnökségi trió három országa, Spanyolország, Belgium és Magyarország adja. Spanyol-belga-magyar együttműködésben összesen 8 produkció lesz hallható.

Az első esten először a spanyol Perico Sambeató szaxofonos és Marc Miralta dobos Oláh Kálmán zongorista-zeneszerzővel és Szandai Mátyás nagybőgőssel lép pódiumra.

A két hazai muzsikus és Marc Miralta együttműködése már nem új keletű, a kvartetté bővült együttes egy barcelonai koncertet és külön próbaidőszakot követően, a budapesti lemezfelvétel után mutatkozik be a Fesztivál Színházban.

Hamid Drake

A nyitókoncert második felében a Modern Art Orchestra, Fekete-Kovács Kornél (karmester), Bert Joris (trombita), Perico Sambeat (szaxofon), Joaquín Gómez (ének) és Javier Gavara (flamenco gitár) foglalja el a Fesztivál Színház színpadát.

A belga színt képviselő Bert Joris az ország leghíresebb trombitása, saját kvartettje az egyik legnevesebb belga jazzformáció.

Csütörtökön, pénteken és szombaton a Trafó Kortárs Művészetek Házában három meghatározó európai jazz-színtér - Franciaország, Németország és Hollandia - innovatív muzsikusai lépnek fel. Közöttük az összekötő "kapocs" a cimbalom és egyik legkiválóbb megszólaltatója, Lukács Miklós.

A Budapest Jazz Clubban inkább a jazz fő sodrát bemutató koncerteket tartanak, esténként kettőt. Utánuk pénteken és szombaton éjszakába nyúló jam sessionöket hallhatunk.

A Ráday utcai kávézókban pedig érdekes, fiatal jazzmuzsikusokat ismerhet meg a közönség.

Bert Joris

A fesztivál programjába amerikai, svájci és német muzsikusok is bekapcsolódnak. Hans Lüdemann német zongorista a francia Sébastien Boisseau-val (nagybőgő) és a Svájcban élő szerb Dejan Terziccel (dob) játszik a záró napon.

A koncert első és második része egyaránt lemezbemutató, a szünet után Dresch Mihállyal (szaxofon) és Szandai Mátyással (nagybőgő) az amerikai Lafayette Gilchrist és Hamid Drake (zongora, illetve dob) zenél. Mint azt Gőz László elárulta, az új, Jazzforum Budapest névvel nemcsak a BMC által szervezett rendezvények - a sanghaji Art Forum Hungary vagy a Forum Expo elektronikus zenei napok - sorába kívánták beilleszteni, de a néhány éve megszűnt Jazzforum című lengyel folyóiratra is emlékeznek, amely a '70-es és "80-as években a műfaj legfontosabb orgánuma volt Kelet-Európában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.