Matt Darriau, Steven Bernstein, Nigun

Grammy-díjasok a Hétfő esti jazz sorozatban a Müpában

A kortárs dzsessz két kiemelkedő - Grammy-díjas - személyisége lép fel szombaton este Bécsben a Sargfabrikban, hétfőn este pedig a Művészetek Palotájában: Matt Darriau és Steven Bernstein a magyar Nigun zenekar vendége lesz mindkét helyszínen.

2010.04.06 17:57MTI

A Nigun mostani fellépésére Matt Darriau-t, a Klezmatics alapítóját és Steven Bernsteint, a New York-i underground dzsessz egyik kedvencét nyerte meg. Az együttes és vendégei a kelet-európai zsidóság hagyományait és az amerikai keleti part progresszív áramlatait ötvöző sokszínű zenét játszanak - mondta Bércesi Barbara, a Hétfő esti jazz című sorozat szerkesztője az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint az esten felcsendülnek az együttes kiadásra váró albumának szerzeményei is, minthogy Matt Darriau nemrég lemezt készített a Nigunnal, amelynek megjelenése a nem túl távoli jövőben várható. A mostani koncertek különlegessége lesz, hogy a Nigunt vezető Párniczky András már ismert és legújabb kompozíciói eddig nem hallott, kvintett felállásra hangszerelve szólalnak majd meg a Müpa és a Sargfabrik színpadán. Európában egyedül a Nigun követi azt a stílust, amely a spiritualitáson alapul és a mai dzsesszben is megtalálható. Zenéjükben jelen van számos egymást kiegészítő ellentétpár: hagyomány és modernitás, kötöttség és improvizáció, nyugalom és felszültség. A Brooklynban élő Matt Darriau klarinétos-szaxofonost a JAZZIZ magazin az elmúlt huszonöt év 150 legbefolyásosabb dzsesszmuzsikusa közé választotta, hangsúlyozva, hogy ő emelte be a balkáni ritmusokat a dzsesszbe.

Zenei háttere mélyen gyökerezik a klezmer és kelta eredetű népzenei dialektusokban.

Steven Bernstein trombita-, slide-trombita- (harsona és trombita ötvözete) és kornettművész, a Sex Mob alapítója, az amerikai show-biznisz egyik legfoglalkoztatottabb zenésze, zeneszerzője. Számos filmzenéje nyert komoly szakmai és közönségdíjat, és olyan világsztárokkal dolgozott már együtt, mint Marianne Faithful, David Murray, Bill Frisell, Elton John vagy Sting.

A Nigun, Matt Darriau és Steven Bernstein Hétfő esti jazzét ezúttal is a Hétfő esti jam követi a Bohém étterem különtermében. A mostani rendezvényen Ávéd János, a legifjabb hazai dzsesszgeneráció kiemelkedő tagja és triója jammel majd, hogy még kötetlenebb formában adhasson teret az improvizációnak, az örömzenének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.