Nyolcvan alkotó művei a REÖK-ben

Szegeden a legjelentősebb magyar klasszikus festmények

A legjelentősebb magyar klasszikus festményekből álló kiállításnak lehetnek szemtanúi azok, akik ellátogatnak a REÖK-be. A Kovács Gábor Gyűjteményből nyolcvan magyar művész több mint száz képe ilyen válogatásban most először látható.

2008.07.23 17:30ma.hu

Az ország legnagyobb magángyűjteménye érkezik Szegedre, ebből láthat összeállítást, aki ellátogat A Kovács Gábor Gyűjtemény – Válogatás a magyar festészet remekeiből című tárlatra.

A Kovács Gábor mecénás tulajdonában lévő festmények közül több mint száz képet állítanak ki, köztük olyan jelentős alkotók munkáit, mint Bogdány Jakab, Mányoki Ádám, Barabás Miklós, id. Markó Károly, Munkácsy Mihály, Paál László, Mednyánszky László, Mészöly Géza, Ferenczy Károly, Hollósy Simon, Csók István, Iványi-Grünwald Béla, Fényes Adolf, Perlmutter Izsák, Tihanyi Lajos, Márffy Ödön, Gulácsy Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar, Kádár Béla és Vaszary János.

A kiállítás így tulajdonképpen magyar festészettörténeti áttekintést is nyújt a 18. század elejétől az 1930-as évekig. Ahogyan minden jelentős magángyűjtemény, a Kovács Gábor Gyűjtemény is határozott karakterrel bír.

A mecénás csaknem két évtizede vásárol műalkotásokat azzal a céllal, hogy létrehozzon egy, az újkori magyar festészet történetét méltó módon reprezentáló gyűjteményt.

Kollekciója a XVIII. század elejétől napjainkig terjedő korszak művészetét öleli fel, jelenleg mintegy négyszáz alkotásból áll, és a legrangosabb magyar magángyűjtemények közé tartozik.

A fő irányvonalat a klasszikus szépségeszményt kifejezésre juttató, természetelvű tájfestészet remekei képviselik.

A kollekció kivételes értékű gyöngyszeme id. Markó Károly és Vaszary János több mint húsz-húsz alkotása. Ezek önállóan is átfogó képet adnak a 19. és 20. századi magyar festészet történetének e két kiemelkedő mesteréről.

A gyűjtemény szinte hiánytalanul reprezentálja a XIX. század romantikus, majd realista tájábrázolásától, a nagybányai iskola plein air festészetén keresztül, a XX. század első évtizedeinek különféle „izmusaiba” torkolló fejlődési ívet.

A főművekhez szépen illeszkednek a kiegészítő alkotások, de nem hiányoznak az igazán ritka kincsek sem, mint például Bogdány Jakab, Mányoki Ádám, Munkácsy Mihály, Gulácsy Lajos vagy Csontváry Kosztka Tivadar képei.

A kivételes műalkotásokat július 24. és szeptember 19. között tekinthetik meg az érdeklődők a REÖK-ben. A tárlat a Szegedi Szabadtérire szóló jegyekkel ingyen látogatható, hiszen a REÖK-öt a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. működteti, így a két intézmény programjai összekapcsolódnak.

A szervezet működtetőinek kulturális célkitűzése ebben az időszakban az, hogy – az Európai Uniós országokhoz hasonlóan – a nemzeti kulturális sajátosságokat hangsúlyozzák, mutassák be. Ennek letéteményei a Szabadtéri idei műsortervében egy új magyar musical, a Szentivánéji álom világpremierje, nemzeti rockoperánk, az István, a király és a Marica grófnő című Kálmán Imre-operett színpadra állítása.

A REÖK-ben a múlt héten zárult a 150 magyar kortárs képzőművészeti alkotást felvonultató XII. Táblafestészeti Biennálé, most pedig hazánk legjelentősebb magángyűjteményéből, A Kovács Gábor Gyűjteményből láthatnak válogatást a látogatók, amely a magyar festészet remekeit vonultatja fel.

Augusztus 1-jén a Szentivánéji álom népszerű sztárjai, Janza Kata, Szabó P. Szilveszter és Bereczki Zoltán tartanak tárlatvezetést a REÖK-ben.

Jegyárak:

Felnőtt belépő: 1 000 Ft/fő
Nyugdíjas / Diák / Pedagógus: 800 Ft
Csoportos kedvezmény, 15 főtől: - felnőtt csoport: 800 Ft / fő - diák / nyugdíjas / pedagógus csoport: 600 Ft / fő - csoportonként 1 fő kísérőnek ingyenes a belépés

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.