A legendás Gruppe Zero tagjának munkái

Günther Uecker kiállítása nyílik Veszprémben

Günther Uecker, kortárs német képzőművész alkotásai láthatóak a veszprémi Művészetek Házában július 26-ától, az E.ON Hungária és a müncheni anyavállalat, az E.ON Energie AG támogatásával rendezett tárlaton.

2008.07.08 19:00ma.hu

Július 26-án, szombaton 11 órakor nyílik a müncheni Storms Galéria „Günther Uecker - 8 Képstruktúra Veszprémnek” című tárlata a veszprémi Művészetek Házában. 

Ez a Várnegyedben álló épület ad otthont a város egyik legújabb büszkeségének, az idén öt éves Modern Képtárnak, melyben az európai hírű műgyűjtő, Vass László kortárs képzőművészeti gyűjteményét helyezték el. A nyári vendégkiállítást rendező Walter Storms Galériát 1977-ben alapították, azzal a céllal, hogy segítse a kortárs művészek bemutatását, elsősorban festők, grafikusok, szobrászok, fotóművészek tárlatainak megrendezésével. 

Ezen a nyáron az E.ON meghívására Veszprémben egy kiemelkedő jelentőségű kortárs német művész alkotásaival mutatkoznak be a hazai művészetbarátok előtt. Günther Uecker, az egykori legendás Gruppe Zero tagja a világ számos nagyvárosában, Bécstől Moszkváig rendezett már restrospektív tárlatot, de készített színpadképeket is Berlinben, Stuttgartban és Bayreuthban. 

Évtizedek óta egy egyszerű, hétköznapi tárgyat, a szöget használja alkotásai legfőbb nyersanyagaként. Munkásságáért a legmagasabb német művészeti elismerésben részesült, a Pour le Mérité rend tagja. Munkái a magyar nagyközönség előtt sem ismeretlenek, több műve megtalálható a pécsi Vasarely Múzeumban és a Szépművészeti Múzeum Modern Gyűjteményében. Ueckert a műgyűjtők is kedvelik, legutóbb tavasszal, a Dorotheumban rendezett árverésen 156 800 eurós áron kelt el Fehér spirál című képe. A „Günther Uecker - 8 Képstruktúra Veszprémnek” kiállítás 2008. október12-ig tekinthető meg a veszprémi Művészetek Házában. 

Az E.ON Hungária a kultúra támogató tevékenységéért 2007-ben megkapta az oktatási és kulturális minisztertől „A kultúra támogatója” díjat. Magyarország vezető energiaszolgáltatója a Veszprémi Ünnepi Játékok támogatója 2004 óta. A fesztivál világhírű sztárjai ez évben: Herbie Hancock, Ramon Vargas, Miklósa Erika, Kocsis Zoltán, a Take6 és a Toto-Bona-Lokua világzenei trió.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.