Harmincéves a Budai Tájvédelmi Körzet

Menedék a betontengerben - Kiállítás nyílik a Sas-hegyen

Harmincéves a Budai Tájvédelmi Körzet és a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület - Az évforduló alkalmából Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter megnyitja a "Menedék a betontengerben" című kiállítást és a Sas-hegy tanösvényt.

2008.06.12 17:10ma.hu

Harmincéves a Budai Tájvédelmi Körzet és a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület - Az évforduló alkalmából Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter megnyitja a „Menedék a betontengerben” című kiállítást és a Sas-hegy tanösvényt.

Az esemény időpontja és helyszíne: 2008. június 13. (péntek) 10 óra Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület (XI. Budapest, Tájék utca 26.)

A rendezvény programja:

10.00 Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója köszönti a vendégeket

10.10 Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter megnyitó beszéde; szalag átvágásával a kiállítás és a tanösvény megnyitása

10.30 A „Menedék a betontengerben” című kiállítás és a tanösvény megtekintése

12.00 Séta az Arany János Gimnáziumhoz

12.30 Madas Katalin visszaemlékezése a Budai Tájvédelmi Körzet létrehozására

12.40 Halász Antal vetítése a Budai Tájvédelmi Körzet és a Sas-hegy értékeiről

13.00 dr. Kézdy Pál az Európai Unió által támogatott ökoturisztikai, környezeti nevelési és kutatási tevékenységekről tart előadást

13.15 Állófogadás Világviszonylatban egyedülálló, hogy egy kétmilliós fővárosban olyan természeti értéket képviselő területek találhatóak, mint a Budai Természetvédelmi Körzet és a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület.

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területet létesítésének 50. és a Budai Tájvédelmi Körzet létesítésének 30. évfordulójára a Duna- Ipoly Nemzeti Park az Európai Unió Interreg programjának 51.000.000 forintos támogatásával megújította sas-hegyi bemutatóhelyét.

A Sas-hegy hét állomását végigjárva megtudhatjuk, mi az a dolomitjelenség, láthatunk hévíztevékenység okozta jellegzetes geológiai formákat, megismerkedhetünk a jégkori maradványként számontartott budai nyúlfarkfüves gyepekkel.

Azt is megtudhatjuk, miért nem kedvelt faj a Sas-hegyen az illatos orgona. A hegy tetején található kilátóhelyről csodálatos panorámában gyönyörködhetünk, s kristálytiszta időben akár a Mátra csúcsait is láthatjuk.

A 2,5 km hosszúságú, kör vonalvezetésű tanösvény 1 óra alatt bejárható. A megújult tanösvényt panorámaképek és a hegyoldalban futó új fahíd teszik még izgalmasabbá.

A Sas-hegyen álló fogadóépületben „Menedék a betontengerben” címmel új, akadálymentes, interaktív kiállítás létesült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.