Programok az Eb utánra Bécsben

Bécsbe vágyik? Izgalmas programok a zene, tánc és kiállítások rajongóinak

Neves koreográfusok és művészek avatják be a közönséget a kortárs tánc legújabb fejleményeibe július 10. és augusztus 10. között az ImPulsTanz Fesztivál keretében.

2008.07.05 19:38ma.hu

A 25. évfordulóját ünneplő rendezvénysorozat Roysten Abel „The Manganiyar Seduction” című előadásával veszi kezdetét a Museumsquartier udvarán. A Radzsasztán sivatagait megidéző produkció keretében 43 indiai zenész tanítja meg a közönséget a „Szerelem ábécéjére”. A fesztivál programján szerepel többek között Jan Fabre, Marie Chouinard, Angelin Preljocaj, Wim Vandekeybus, Akram Khan és Anna Teresa De Keersmaeker is. (www.impulstanz.com

A világzenére, az erős asszonyokra és a soul & funkra fókuszál az idei Jazz Fest Wien. Július 17-ig a tropicalismo veteránja, Caetano Veloso, az etno-freestyler Hazmat Modine és a könnyed bossa-pop ritmusokról ismert Sergio Mendes ejti rabul a közönséget. A dzsessz megszállottjai számára igazi ínyencfalatnak ígérkezik a szaxofonos pszichológus Charles Lloyd, a zongoravirtuóz Abdullah Ibrahim vagy a flamboyant szaxofonos James Carter előadása. 

A fesztivál keretében a közönség találkozhat még a blues és a soul amerikai ikonjával, Etta James-szel, Sinéad O’Connorral, Solomon Burke-kel, a Tower Of Powerrel, a The Last Poets-szel és az Incognitoval is. (www.viennajazz.org)


Második alkalommal ad otthont a Wiener Klaviersommer – Bécsi Zongoranyár című koncertsorozatnak a Spanyol Lovasiskola téli lovaglópályája július 30. és augusztus 3. között. A nyolc klasszikus zenei- és dzsesszkoncertből álló rendezvénysorozaton orosz, izraeli, norvég és amerikai zenészek lépnek fel, köztük a norvég Tord Gustavsen, az amerikai Uri Caine vagy a moszkvai születésű zongoraművésznő, Olga Kern. A nyitóesten Boris Berezovszkij és Brigitte Engerer Mozart, Csajkovszkij, Borodin és Liszt műveit adja elő „Egy éjszaka az Operában” címmel.
 
Széles kínálatból választhatnak azok is, akik jobban szeretik a szabadban tölteni a langyos nyári estéket. Ők a város több pontján is találhatnak a tengerpartot idéző nyugodt oázist. Csiklandós homok, pálmafák, strandfoci, tűzijáték és táncestek várják szeptember 7-ig a strand-feeling szerelmeseit a bécsi Plázson, a Sand in the City-n (3. ker., Lothringerstrasse 22.). Idén ráadásul külön wellness-részleget alakítottak ki pezsgőfürdővel, úszómedencével, masszázs-kabinettel és nyugágyakkal. (www.sandinthecity.at) 

Kiváló kikapcsolódási hely lehet a sportolni vágyóknak a Donaukanal mentén a Robertgasse magasságában létrehozott Central Garden, ahol egy 200 négyzetméteres sportpálya, hétvégente pedig folk-, dzsessz- és blueskoncertek várják a családias hangulatban lazítani vágyókat. (www.centralgarden.at)


Olaszországban érezheti magát, aki ellátogat a szintén a Donaukanal mentén lévő Adria Wienre. Itt az olasz fagyi, kávé és antipastik mellett homokos part, nyugágyak, napernyők és egy Piazza Grande szerepel a kínálatban. (www.adriawien.at

Örök sláger a kapuit 13. alkalommal megnyitó Summerstage a bécsi metró Roßauer Lände megállójánál, közvetlenül a Donaukanal partján. Itt a nyárias ételek mellett szoborkerttel és koncertekkel várják a kikapcsolódni vágyókat és négylábú kísérőiket, akik idén először ingyenes kutyabárban tömhetik tele a bendőjüket. (www.summerstage.at

Július 12-től, sötétedés után opera- és táncelőadások valamint koncertek közvetítéseit élheti át újra a közönség a Bécsi Városháza barokk kulisszái előtt a Rathausfilmfestival keretében. Herbert von Karajan 100. születésnapjáról négy előadással is megemlékeznek, de szerepel a programon Puccini Toscája, Leonard Bernstein West Side Storyja és A Három Tenor is. A tavaly 680.000 vendéget vonzó szabadtéri filmfesztivál választékában teret kap a dzsessz és a pop is Louis Armstronggal, Symphonic Djangoval, Joe Zawinfullal és Ella Fitzgeralddal. (www.wien-event.at

Csendes oázisként kelleti magát a nagyváros forgatagában a MuseumsQuartier udvara, ahol a nagy népszerűségnek örvendő, minden évben más-más színűre festett köztéri bútorok, zenés programok, kiállítások, irodalmi- és filmfesztivál valamint gyerekprogramok várják a lazítani vágyókat. Szeptember 30-ig, minden hónap első csütörtökén késő esti tárlatvezetésekre invitálnak az MQ múzeumai az „ArtNight” keretében, hétvégente pedig kellemes, jó-kedvem-van-itt-a-nyár-zenék szólnak. Lehet ezen kívül sakkozni, mini-autóversenyezni vagy filmet nézni a három euróért kikölcsönözhető hordozható DVD-lejátszókon. (www.mqw.at)
 
A bécsi labdarúgás legendás helyszíneit és alakjait felidéző kiállításon vígasztalódhatnak a foci szerelmesei augusztus 3-ig. A Wien Museum Karlsplatz „Wo die Wuchtel fliegt – Legendäre Orte des Wiener Fussballs” című tárlatán megcsodálható többek között az 1930-as évek csodacsapata kapitányának, Hugo Meislnek a sípja, az Austria elnökének, Emanuel Michael Schwarznak az aranyserlege, amelyet a nácik elraboltak vagy Bécs legöregebb csocsóasztala, amely a 30-as években készült. (www.wienmuseum.at)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.