Afal, a Nueva Lente képanyagai

A fotográfia szerepe: kiállítás művészi és sajtófotókból

A budapesti Cervantes Intézet kiállítást rendez A fotográfia szerepe címmel. A hivatalos megnyitó 2008. június 24-én 18.00-kor lesz a Cervantes Intézet kiállítótermében.

2008.06.05 19:20ma.hu

A fotográfia szerepe c. kiállítás anyaga felöleli az 1950-es évek közepétől a '80-as évekig tartó időszakot az Afal, a Nueva Lente és a Photovisión spanyolországi kiadványok képanyagán keresztül. A három lap szerkesztősége felvállalta a fényképészet terjesztését, és találkozóhelyet kínált a fényképészeknek és a kreatív áramlatok képviselőinek. A maga korában és módján mindegyik száműzni akarta a hivatalos fényképészetet új ötletek és formák felsorakoztatásával, közelítve a fotós nyelvezethez.
 
A három újságban megjelent fényképekből láthatunk most hetvenhetet, amelyek az újságok olvasótáborának társadalmi hátterét és szellemét, a meglévő renddel való szakítási vágyat tükrözik. A kiállításon szereplő 27 fotós a kiállított képek elkészültekor fiatalok voltak, innen a különös érdeklődés, amely megjelenik munkáikban. Később mindannyian jelentős művészi karriert futottak be. 

A kiállítás címe arra utal, hogy egy fénykép hogyan jelenhet meg - akár egy kiállításon kinagyítva vagy egy nyomtatott újságban -, a művészi nyugtalanságok és történelmi tartalmak tükörképének közvetítőjének fontos szerepkörében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.