Hangok és képek - Damil Kalogjera fotói

Goran Vranić Dubrovnik és az évszakok című fotókiállítása

A Közép-európai Kulturális Intézet március 19-i kettős kiállításmegnyitója a horvát és benne a dubrovniki kultúra egyedülálló magyarországi bemutatója.

2008.03.17 17:04ma.hu

Dubrovnik (Raguza) és Budapest együttműködésének ezen alkalmával két, hazájában jól ismert fotóművész mutatkozik be Budapesten. Goran Vranić egy neves fotográfus család sarja. Fényképezőgépe segítségével megelevenedik a történelem és a mindennapi élet. A művész elsősorban tematikus ciklusairól ismert, melyek közül legjellemzőbbek a tengerparthoz kötődő sorozatok, vagy a zenei világ képviselőiről készített alkotásai.

Vranić művészetének egyedisége a digitális fotózás alkalmazásában is rejlik. Előszeretettel választja képei témájául a színegyütteseket, melyek szépségét a távolság, vagy több, különböző felület egybeolvadása adja. A Közép-európai Kulturális Intézetben Dubrovnik és a tenger kapcsolatát fogja bemutatni a magyar közönségnek.

Damil Kalogjera alkotásain keresztül a színházi, zenei kultúra és Dubrovnik kapcsolódik össze vizuális egységben. Kalogjera 1977 óta készít fotókat, első művészeti díját a Studentski list-nek végzett munkájáért kapta. 1979-ben a fényképezést választotta hivatásul. Az 1980-as évek végére különböző magazinok és lapok számára dolgozott, főleg portrémegrendeléseket és riportfotókat készített, illetve színházi és táncművészeti feladatokban közreműködött. A ’90-es évek elejétől a tanulmányi-, alkalmazott és tájfotózás felé fordult, majd a Dubrovniki Nyári Játékok hivatásos fotósaként is dolgozik, melyekből most kiállított művei adnak ízelítőt.

A Dubrovniki Nyári Játékok, mely mintegy keretbe foglalja a kiállításmegnyitókat, minden évben július 10. és augusztus 25. között kerül megrendezésre. A nemzetközi hírű nyári fesztiválon ismert horvát és külföldi művészek lépnek fel, szabadtéri koncertek, színházi előadások sorozata várja az odalátogatókat. A március 19-i rendezvény a Horvát Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének és Dubrovnik város Önkormányzatának közreműködésével nyílik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.